Gazdaság

Mi lesz ebből? Megint beszólt a kormány az EU-nak

europai-unio(430x286)(2).jpg (európai unió, )
europai-unio(430x286)(2).jpg (európai unió, )

A devizahitelek folyósítása körüli szabálytalanságokkal indokolja a kormány az Európai Központi Banknak azt, ahogy a bankok ellen fellépett.

A bankokat elmarasztaló bírósági ítéletek rávilágítanak arra, hogy számos szabálytalanság történt a devizahitelek folyósítása során, a kormány többek között erre hivatkozik az Európai Központi Bank (EKB) bírálatára reagáló levelében – értesült a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint a Magyar Nemzet úgy tudja: a kabinet többek között azzal érvel a devizaadósok megsegítése mellett, hogy egyre több bírósági döntés támasztja alá azt a gyanút, miszerint a szerződések jelentős részével gondok lehetnek. A szerződések semmisségét eredményező ítéletekre egyébként nemcsak hazánkban, hanem például a szomszédos Horvátországban is akad példa – írja a Magyar Nemzet.


Fotó: AFP / Daniel Roland

Az uniós jegybank funkcióját betöltő EKB elnöke, Mario Draghi nemrég információkat kért be a magyar kormánytól arra vonatkozólag, hogy a kabinet mit is tervez a devizahitelek ügyében. Hétfőn a Der Standard osztrák lap azt írta, hogy Draghi óva intette Magyarországot attól, hogy egyoldalú lépéseket tegyen a devizahitelek forintosításával kapcsolatban, mivel az negatív hatással lenne a stabilitásra és a gazdasági növekedésre is.

Az EKB tavaly olyan jogi véleményt adott ki, amely szerint káros következményei lehetnek egy ilyen akciónak és több párbeszédre van szükség a hitelezőkkel.

A kormány érveléséhez hozzátartozik, hogy a bíróságok sincsenek egységes állásponton, az ítéleteik szinte követhetetlenek. Pár napon belül hol érvényesnek, hol semmisnek ítélik a bíróságok a devizában nyilvántartott jelzálogszerződéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik