Pénzügy
atm (atm)

Leszerelhetik az ATM-eket

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2013. 10. 15. 12:45

Ha az Országgyűlés elfogadja az ingyenes készpénzfelvétel tervezetét, a bankok „önvédelemből” leszerelhetik készpénzkiadó automatáikat.

Korábban a témában:

Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz

Mivel a kormány szerint a fizetésünkhöz díjmentesen hozzájutni fogyasztói alapjog, a tervek szerint január 1-jétől ingyenessé válik a bankautomatás készpénzfelvétel havi két alkalommal, 150 ezer forint erejéig.

Vannak azonban olyan bankszámlák, ahol szinte a teljes bankköltség tulajdonképpen a készpénzfelvétel utáni jutalékként jelentkezik. Ha tehát az új szabályozás előírja a bankoknak, hogy tegyék ingyenessé a havi két készpénzfelvételt, jelentős veszteséget szenvedhetnek el a pénzintézetek.

Azt ugyanis a banktörvény tiltja, hogy a bankok menet közben emeljék díjaikat vagy újakat vezessenek be, így az új terhet egyelőre képtelenek lennének áthárítani a fogyasztókra. A Bankmonitor gyűjtéséből kiderül, hogy például az OTP Bank Simple számlacsomagjánál a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel el is vinné a teljes banki díjat.

Banki költség (banki költség)

A kimaradó bevétel minimalizálása érdekében logikus lépés lenne a bankok részéről, ha megpróbálnák visszaszorítani az automatás készpénzfelvételt. Ennek kézenfekvő eszköze lehet a bankautomaták leszerelése, hiszen így a nagy szükségben az ügyfél esetleg ráfanyalodik a bankfiókra.

Jöhet a boríték

Az ingyenes készpénzfelvétel és a bankoknak ezáltal okozott bevételkiesés ugyanakkor az egyes ügyfél számára – mint az a fenti táblázatból is látszik – havi szinten nem jelentene igazán jelentős megtakarítást. Ráadásul mindez a készpénzhasználat felé tereli a fogyasztókat, ahelyett, hogy a gazdaság fehérítése szempontjából fontos látható számlapénzek irányába lépne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.