Gazdaság

Pár ezer forintot rá kell szánnia a fűtés beindítására

radiátor (radiátor, fűtés, )
radiátor (radiátor, fűtés, )

Jön a cidri, lassan be kell kapcsolni a fűtést. De előtte még nem árt, ha egy szerelővel átnézetjük a gázkonvektort, vagy a kazánt. Akkor is, ha ez nem minden évben kötelező. Bár nem ingyen van, de megtérülhet az ára.

Meglehet, az idei ősz hidegebb lesz, mint amit megszokhattunk: péntekre már fagyot mondtak. Ezért aztán sokan dönthetnek úgy, hogy nem várják meg a hivatalos fűtési szezon kezdetét, október 15-ét, hanem már a napokban felcsavarják a termosztátot. Előtte azonban érdemes átnézetni a fűtőkészüléket, cirkót, gázkazánt.

A biztonság kedvéért mindenképpen, még akkor is, ha csak ötévente kötelező a felülvizsgálat. Ennek egyébként része a karbantartás is. Fordítva azonban nem áll a dolog, tehát a fűtési szezon kezdete előtt elvégzett karbantartó vizsgálat nem váltja ki az öt évenkénti felülvizsgálatot.

Pár ezer forintot rá kell szánni

Sima karbantartásra az általunk találomra megkérdezett budapesti gázszerelő cégnél 7900 illetve 16500 forintos díjat mondtak. Előbbi vízmelegítős, konvektoros, kombi cirkóra vonatkozott. Utóbbi pedig kondenzációs kazánra. Plusz 3600 forint a kiszállási díj. A Pénzcentrum.hu szerint viszont az árak 2,5-3 ezer forinttól indulnak.

Fotó: Berecz Valter

A karbantartást egyébként nem csak a biztonság kedvéért érdemes elvégeztetni. Hanem azért is, mert rendszeres karbantartás nélkül 5-30 százalékkal is csökkenhet egyes készülékek hatásfoka – derül ki a portál cikkéből.  Vagyis ennyivel több gázt kell elhasználnunk ahhoz, hogy a megszokott meleg legyen a lakásunkban. S ennyivel többe kerülhet a fűtésünk.

Megéri átnézetni a cirkót

Ha erről az oldalról nézzük a dolgot, nemigen érdemes megspórolni a karbantartás díját. Hiszen ha csak 5 százalékkal kell is többet fűtenünk amiatt, mert nem végeztettük el a karbantartást, az is sokba kerülhet.

Évi 360 ezer forintos fűtési költség mellett például 18 ezer forintos plusz fűtési költséget okozhat már az 5 százalékos hatásfokcsökkenés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik