Gazdaság

Riaszt a hideg, brutális lesz a gázszámla

fűtés (fűtés, diák, )
fűtés (fűtés, diák, )

Jelentősen csökkent a hőmérséklet, egyre többen kezdtek el fűteni. Riasztást adott ki a meteorológia.

A hazai földgázhálózat forgalmában a nyári fogyasztási adatokhoz képest még csak visszafogott bővülés érzékelhető az FGSZ Földgázszállító Zrt. szerint, de a tapasztalatok alapján számottevően nő a gázfelhasználás, amikor néhány egymást követő nap 16 fok alá esik a napi középhőmérséklet. A hőmérséklettől függő fogyasztás várhatóan a hét közepe felé növekedni fog – írja a napi.hu.

A Főtáv hétfő délutáni adatai szerint 1241 épületben már bekapcsolták a fűtést, az üzemviteli megállapodás, illetve eseti megrendelések alapján. Várhatóan napi néhány tízezerrel emelkedhet lassacskán a szolgáltatásba bekapcsolt lakások száma, a kritikus szint egyébként 14 Celsius fok, ez alatt indul be tömegesen az igények bejelentése.

A gazdasági portál szerint a távfűtő művek a meteorológiai előrejelzések alapján előkészültek a várható kérelmek fogadására, a Főtávnál például egy második, esti műszakot is indítottak és munkaerőt is átcsoportosítottak. A szolgáltató este 10 óra után nem végez bekapcsolásokat, elkerülendő a lakók nyugalmának megzavarását.

A prognózisok szerint keddtől az évszaknál jó néhány fokkal hűvösebbé vált az időjárás, a lehűlés széllel, esővel köszöntött be, a relatív hőérzet is romlott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 15-20 fok körül alakul, nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, főleg az északi országrészben lehet elszórtan esőre, záporra számítani.

A szél mindenütt északnyugatira fordul, megerősödik, a Dunántúlon és a középső területeken viharossá fokozódik. A későbbiekben a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5, 10 fok között alakul, de északkeleten és délnyugaton a derült, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. Az előrejelzések szerint a hónap második felében is marad a megszokottnál hűvösebb idő.

Másodfokú riasztást adott ki a viharos erősségű szél miatt Budapestre és Pest megye több járására az OMSZ. Ezeken a területeken a következő órákban óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökésekre is számítani lehet. Emellett, ugyancsak az erős szél miatt több helyen elsőfokú a riasztás.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a viharos széllel, intenzív csapadékkal, néhol zivatarral hidegfront vonul át az ország fölött. Ennek nyomán több helyen jelentős mennyiségű csapadékra, heves zivatarokra is számítani lehet. A már lehullott esővel együtt a Dunántúl nyugati és északi részén területi átlagban is 20 mm feletti napi csapadékmennyiség várható. Kisebb körzetekben másutt is lehullhat hasonló mennyiség.

Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól az Alföld középső és délnyugati részén, estétől északkeleten is elérhetik a 60-75 km/h-t. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél, éjszaka keleten is mérséklődik.

A front mentén eleinte a déli országrészben, majd délutántól a Tiszántúlon és északkeleten valószínű zivatar. Zivatart kisebb méretű jég, 60 km/óra feletti széllökés, és lokálisan jelentősebb csapadék (10-20 mm) kísérhet. Heves zivatarnak kicsi a valószínűsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik