Gazdaság

Íme, Magyarország legszomorúbb apróhirdetései

A szegénység új arcai: a gimnazista földrajzatlaszért, gyermekruháért vagy nagyjából bármiért könyörgő apróhirdetések.

Azt, hogy őrületes szegénység van Magyarországon, tudjuk. Látjuk is – a nem hajléktalankülsejű hajléktalanok gyarapodó számából, meg abból, hogy a szemétszállítási napok reggelén rendezett külsejű nők és gyerekek is nyitogatják a kukákat.

A száraz tények is mutatják. Tavalyra több mint 1,7 millió embernek volt Magyarországon legfeljebb minimálbérnyi  bevallható jövedelme a NAV friss adatai szerint. A KSH elemzése szerint a teljes lakosság 14 százaléka szegény, azaz kis híján minden ötödik magyar, beleértve a csecsemőket és az aggastyánokat.


Fotó: Neményi Márton

Tudjuk, hogy ismét vannak éhező gyerekek, sőt, sokan vannak: a gyermekszegénység elleni stratégiát megalapozó kutatás szerint minden tizedik gyerek időszakosan vagy rendszeresen éhezik.

Mégis szívszorító olvasni a korábban zömében talált kutyákat vagy frissen született kismacskákat hirdető „ingyen elvihető” rovatokban feltűnő segélykérő hirdetéseket. A zömét nők írták, akik végső kétségbeesésükben mások jóindulatát próbálják megszólítani, jellemzően, hogy családtagjaiknak szerezzenek valamit, amit megvenni nem tudnak.

Aki tud, segítsen nekik!

(A hirdetéseket így írták, szándékosan nem javítottuk a helyesírást, fogalmazást.)

„Keresek ingyen elvihető kislány-ruhákat 122-es mérettől” – írja egy győri nő.

„Keresek ingyen elvihető asztalt, mivel amit vettünk dohányzóasztalt és azon is étkeztünk szétesett és újat nem tudunk venni kérem ha vkinek van szívesen elfogadnánk” – írja egy XI. kerületi polgár.

„Ingyen elvihető fát, fabútort keresek télre tüzelni” – írta egy budapesti lakos.

„Keresek ingyen elvihető 38-39-es lábbeliket lányom és magam számára, megunt könyveket bármilyen témában, és konyhai eszközöket kiskanáltól akár a mikróig. Köszönöm.” –írja „elfogadnék” címmel egy XI kerületi.

„Két gyerekes anyuka szeretne egy tévét kérni ingyen vagy potom pénzért.Elromlott a régi,újat nem tudok venni.” – írja a XXII. kerületből.

Egy érdi édesanya még nagyobb bajban van: „Szeretnék segítséget kérni.Két gyerekes anyuka vagyok(2 és 3 éves).Minden féle adományt(élelmiszert,pelenkát,stb.) elfogadnék.Anyaotthonba vagyok ön hibámon kivül.Itt önellátás van amit nehezen tudok megoldani.Segítségét elöre is köszönöm!”

Szinte verset írt nyomorából Erika:

„egyedül nevelem kettö kicsi gyermekem
minden adománynak örülök
lehet élelmiszer
tisztálkodási szer
pelenka és egy mikrora lene szügségem
köszönettel
itt irj s adom a számom”

„Szívesen elfogadnánk megunt könyveit, szinte minden témában, esetleg szótárat, lexikont, atlaszt lányom gimis tanulmányaihoz” – írja Anikó.

„Felrobbant a Kazánom Fa, szen tüzelésü, kazánt keresek,használt is jo érdekelne még tüzhely hütö villanybojler,munkámmal fizetek érte,vagy reszletre fizetesel ,személy teher mezögazdasági erögép javitás,vagy örzést vállalok érvényes papirokkal,kertigépeket is javitok” – írja egy idősebb úr Nyíregyházáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik