Gazdaság

Húsáfa: 22 százalékkal csökkenhet

hús (hús, )
hús (hús, )

Lehet, hogy nemcsak a sertés- és baromfihús áfája csökkenne, hanem más termékeké is. Van olyan élelmiszerlánc, amely egy az egyben továbbadná a vevőknek az áfacsökkentést.

Úgy tűnik, a lehetséges húsáfa-csökkentési verziók közül a Vidékfejlesztési Minisztérium mégis azt támogatja, amire nem számítottunk volna: az 5 százalékos kulcsot – számolt be a napi.hu. Erre azért nem számítottunk, mert a szocialisták is 5 százalékos áfával kampányoltak, igaz, ők nem kifejezetten a húsokat, hanem az alapvető élelmiszereket szerették volna betereltetni az 5 százalékos áfakulcs alá.

Milyen termékeknél csökkenne az áfa?

Az még nem dőlt el, hogy csak a sertés- és a baromfihús áfája csökkenne-e, vagy más termékekre is kiterjedjen-e az áfamérséklés – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Napi Gazdaság érdeklődésére. És az is kérdés, hogy például a konzervekkel mi legyen.

Fotó: Kummer János

Ha csak a sertés- és baromfihús ára csökkenne, akkor a tárca számításai szerint 10 milliárd forint feletti kiesést jelentene a büdzsének.

Mennyire csökkenhetnek az árak?

Korábban megírtuk, arra nemigen lehet számítani, hogy a teljes 22 százalékos áfacsökkentés megjelenjen a hús fogyasztói árában is. Sőt, valószínűbb, hogy az emberek helyett inkább a cégek nyernek majd az adócsökkentéssel.

A lapnak azonban azt nyilatkozta az egyik kiskereskedelmi lánc képviselője, hogy mivel náluk nem képvisel jelentős volument a hústermékek értékesítése, ezért ők továbbadnák a fogyasztóknak az árakban az adócsökkentést. Úgy számítanak, hogy emiatt nőhet a forgalom, s talán még be is hozhatja a lépés az árát. Ami jól hangzik, csak kérdés, hány követője lesz majd az elgondolásnak.

A húsosok szerint az élő állatokra is ki kellene terjeszteni

A miniszter azt is mondta lapnak, hogy az élő állatokra megmaradna a 27 százalékos kulcs. Ezt az elgondolást azonban több szakmai szervezet azért nem támogatja, mert a sertéságazatban szerintük jelentős az élő állatoknál a feketekereskedelem. Baromfivonalon ugyanez nem jellemző.

A nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca Lázár János áfacsökkentésre vonatkozó bejelentése óta egyébként újraindította az egyeztetést, s hamarosan (még az adótörvények benyújtása előtt) döntés születhet róla, pontosan melyik termékek áfája csökkenhet és mennyivel..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik