Gazdaság

A húsáfa csökkentése miatt drágulhat a gyógyszer

fagyasztott-hus(960x640)(1).jpg (fagyasztott hús, )
fagyasztott-hus(960x640)(1).jpg (fagyasztott hús, )

Lázár János azt mondta, 10 százalék alá csökkentené a kormány januártól a hús áfáját. De vajon mennyi lehet a húsáfa, azt is figyelembe véve, hogy összesen háromféle kulcs lehet? És hogyan változna a többi kedvezményes kulcsú termék áfája?

A kormány azért mérsékelné a hús áfáját januártól, hogy a családok kasszáját kevésbé terhelje meg a bevásárlás. Ezzel mellesleg teljesülhet az a cél is, amit a bajban lévő húsipar régóta kér: mérséklődhet a hús-feketekereskedelem. A 27 százalékos áfa ugyanis túl nagy teher a lakosságnak és túl nagy csábítás az adóelkerülőknek.

A kérdés csak az, hogyan lehet 10 százalék alatt a hús áfája jövőre. Hiszen ha Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár már beharangozta ezt a hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, akkor feltesszük, komoly a kormány szándéka.

Csak három kulcs lehet!

Amikor július végén szárnyra kapott a hír, hogy luxusáfát vezetne be a kormány, már tisztáztuk, mi a dolog nehézsége, ha jogkövetőek vagyunk. Az unióban összesen háromféle áfakulcs lehetséges. Ezek közül az egyik az általános, ami nem lehet 15 százaléknál kevesebb. Nálunk ez a kulcs 27 százalékos, ide tartozik a termékek zöme, így a hús is.

Fotó: Kummer János

A másik két kulcs lehet kedvezményes, minimum 5 százalékos. Nálunk ez a két kulcs 5 illetve 18 százalékos. Az egyébként, hogy a két kedvezményes kulcsba mi tartozik bele, nem tagállami döntés. Az élelmiszerek tartozhatnak ide, mint ahogy az alapvető élelmiszerek is a 18 százalékos kulcs alatt vannak.

Hogyan lehet 10 százalék alatti a hús áfája?

Van tehát két kedvezményes kulcsunk, az egyik 10 százalék feletti, a másik tíz százalék alatti. S ennél több kedvezményes kulcs nem is lehet. Ebből következik, hogy a hús áfája elvileg háromféle módon lehet 10 százalék alatt. Az egyik út, hogy a 18 százalékos kulcsot eltörlik, helyette bevezetik mondjuk a 9 százalékost, és ide sorolják a húst is.

A másik, hogy meghagyják a jelenlegi 18 százalékos kulcsot, és az 5 százalékos kulcshoz teszik a húst. A harmadik, hogy a 18 százalékos kulcs marad, és az 5 százalékos kulcsot emelik fel, mondjuk 9 százalékosra.  De nézzük, mivel járnának az egyes lehetséges változtatások.

18-ról 9-re = jelentős költségvetési hiány

Jelenleg 18 százalékos áfakulcs alá tartoznak az alapvető élelmiszerek, vagyis a tej, tejtermékek, gabona, liszt vagy tej felhasználásával készült termékek, valamint a szálláshely-szolgáltatás és a szabadtéri zenés-táncos rendezvények belépést biztosító szolgáltatás is.

Ha ezekre mind megfeleznék az áfát, 9 százalékra, hogy a hús is ide tartozzon, az elég jelentős kiesés lenne a költségvetésnek. Kérdés, ezt felvállalja-e a kormány.

MSZP-s javaslat? Kizárt!

Az 5 százalékos húsáfa bevezetése pedig valószínűleg csak akkor jöhetne szóba, ha e cél eléréséhez tavasszal az MSZP nem kezdett volna aláírásgyűjtési kampányba. Márpedig ezt tették. S cseppet sem valószínű, hogy a kormány olyan javaslatra mondana igent, amit az ellenzék erősen és látványosan szorgalmaz.

Orbán Viktor például tavasszal még azt mondta az MSZP-s aláírásgyűjtés kapcsán, hogy az ő kormánya nem keveri össze az adópolitikát a szociálpolitikával. Mert az a gazdaságpolitika, amely az adórendszeren keresztül akar szociálpolitikát folytatni, bukásra van ítélve. Úgy tűnik, ezt a kijelentését most felülvizsgálta.

Beáldoznák a gyógyszereket?

A harmadik verzió azt jelentené, hogy az 5 százalékos kulcsba sorolt termékek és szolgáltatások áfáját emelnék meg, mondjuk 9 százalékra. Így többek között a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, könyvek, újságok, a távhőszolgáltatás, a megújuló energiával működő hőszolgáltatás és egyes hangszeres élőzenei produkciók drágulnának.

Ennél a modellnél megint csak az a kérdés, a kormány bevállalja-e, hogy ugyan olcsóbb lehet a hús, de kicsivel drágább lesz a gyógyszer? Ezt valószínűleg elég nehezen lehetne eladni a választások előtt.

Tényleg olcsóbb lesz a hús?

Tavasszal azt is mondta a kormányfő, hogy eddig nem találtak meggyőző érvet és megfelelő garanciát arra, hogy az áfa csökkentésével a fogyasztói árak is mérséklődnének. Nem tudjuk, azóta ebben az ügyben történt-e előrelépés.

De a húsipar és a kereskedők sem ígértek olyat, hogy ha 10 százalék lesz az áfa, akkor egy az egyben az emberek zsebében maradna a különbözet. Vagyis nemcsak az a nagy kérdés, hogyan lehet a legkisebb (presztízs)veszteséggel megúszni a húsáfa leszállítását. Hanem az is, hogy ezzel elérik-e azt a célt, hogy valóban jelentősen csökkenjen a hús ára, és a magyarok tényleg könnyebben meg tudják venni az alapvető húsárukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik