Belföld

Aláírást gyűjt az MSZP az áfa csökkentéséért

mszp- mesterházy attila (mesterházy attila, mszp)
mszp- mesterházy attila (mesterházy attila, mszp)

Mesterházy pártelnök azt mondta: "ajtótól ajtóig" mennek a szignókért.

Az MSZP aláírásgyűjtést indít az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése érdekében – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP országos elnökségének szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a Fidesz az Országgyűlésben nem támogatta a szocialisták áfacsökkentésről szóló javaslatát. Mesterházy Attila közölte: a párt aktivistái nemcsak az utcán gyűjtik majd az aláírásokat, hanem “ajtótól ajtóig” mennek majd az aláírásgyűjtő ívekkel, amelyen az a kérdés szerepel: “Egyetért-e ön azzal, hogy a kormánynak a rezsicsökkentés keretei között az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra kell csökkenteni?”.

Közben kiderült, hogy ismét brutálisan drágult a mezőgazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint az ágazat termelői árai januárban 18,1 százalékkal emelkedtek. Immár tendencia, hogy az élő állatok és állati termékek árának növekedése (7,4 százalék) kisebb mértékű, mint a növényi termékek áremelkedése (24,2 százalék).

Néhány napja Orbán Viktor egy azonnali kérdésre azt válaszolta, hogy egy esetleges áfacsökkentés alapos előkészítést igényel, de az ő kormánya nem keveri össze az adópolitikát a szociálpolitikával, mert az a gazdaságpolitika, amely az adórendszeren keresztül akar szociálpolitikát folytatni, bukásra van ítélve. A kormányfő azt mondta, eddig nem találtak meggyőző érvet és megfelelő garanciát arra, hogy az áfa csökkentésével a fogyasztói árak is mérséklődnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik