Gazdaság

Rogán a rezsicsökkentés túlteljesítésére ösztönözne

Rogan-Antal(960x640).jpg (Rogán Antal)
Rogan-Antal(960x640).jpg (Rogán Antal)

Ravasz tervet eszelt ki a kormány: némi kedvezménnyel arra szeretné rávenni az áram és gázszolgáltatókat, hogy a rezsicsökkentésen túl is faragjanak az áraikból. Kérdés, belemennek-e.

Kapcsolódó cikkek

Úgy tűnik, a rezsicsökkentéssel leszorított gáz és áramáraknak versenytársuk akadhat, feltéve, hogy a gazdasági és informatikai bizottságot vezető Rogán Antal terve bejön. Módosító javaslatával azt szorgalmazná, hogy a rezsicsökkentésen túl is mérséklődjenek az árak. Ezért ha az egyetemes szolgáltatónak nem minősülő földgáz, illetve áramkereskedők be akarnának lépni a lakossági (vagyis egyetemleges) piacra, árcsökkentésre ösztönözné őket. Vagyis a 20 százalékos rezsicsökkentésen túl további engedményt kellene adniuk az árból, legalább egy díjelemnél.

Ha a szolgáltatók vállalják ezt, akkor némi anyagi kompenzációt is kaphatnának. A gázos cégek visszaigényelhetnék a lakossági értékesítés után fizetett tagi hozzájárulást. A villanyos cégek pedig felmentést kapnának az áramátvételi kötelezettség alól. Utóbbi kötelezettség leginkább a megújuló energiával termelt áramra vonatkozik. S azt kell róla tudni, hogy jóval többe kerül az áramkereskedőknek a kötelező átvétel, mintha a nagykereskedőtől vennének. A napi.hu szerint egyébként az áramos engedmény jelentene nagyobb terhet a költségvetésnek. Na és nagy kérdés, elég mézes-e ez a madzag ahhoz, hogy az eddigi terhek (pl. közműadó) mellett bevállalják-e az energiacégek a további ármérséklést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik