Gazdaság

Olcsó gáz, drága kenyér

gázpalack (gázpalack, )
gázpalack (gázpalack, )

Augusztusban 1,3 százalék volt az infláció

Augusztusban a fogyasztói árak 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A számot a rezsicsökkentés nyomta le. A palackos gázért átlagosan 6,1, a vezetékes gázért, az elektromos energiáért és a távfűtésért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012 augusztusához képest.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Ugyanakkor az élelmiszer a szokásosnál többet drágult egy év alatt. A sajt 10, az idényáras élelmiszerek 7,8, a sertéshús 6,4, míg a liszt 5,8 százalékkal került többe. Jelentősen, 9,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok és a dohányáruk ára is.

Könnyű hónap

Havi összehasonlításban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek, melynek legfőbb oka, hogy augusztusban olcsóbbak az idényáras élelmiszerek és a ruhaboltokba is betör a nyár végi leárazás.  A friss zöldség, gyümölcs 10,1 százalékkal, a ruházkodási cikkek átagosan 2,1 százalékkal voltak olcsóbbak.

Közeli átlag

Az EU-nak egyelőre csak a júliusi inflációs adatai ismertek: a 28 tagországban átlagosan 1,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2012 júliusában. Míg Görögországban fél százalékkal csökkentek az árak, Romániában 3,4 százalékkal emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik