Gazdaság

80 milliárdra perelné a horvátokat a Mol

MOL-szekhaz(960x640)(1).jpg (MOL székház)
MOL-szekhaz(960x640)(1).jpg (MOL székház)

Zágrábi lapértesülés szerint a Mol legalább kétmilliárd kunás (80 milliárd forint) kártérítési keresetet szándékozik benyújtani a horvát állam ellen, mert álláspontja szerint ekkora veszteség érte amiatt, hogy Zágráb nem hajtotta végre a gázüzletág átvételéről szóló megállapodásban foglaltakat.

A Jutarnji List című zágrábi napilap azt írta csütörtökön internetes oldalán, hogy a magyar olajipari vállalat nemrég levelet küldött a horvát kormánynak és a gazdasági minisztériumnak, amelyben arra figyelmeztet, hogy kész kártérítési keresetet benyújtani a horvát állam ellen, mert ez utóbbi nem vette át az INA veszteséges gázüzletágát, noha erre még 2009-ben, szerződésben vállalt kötelezettséget.

A lap azt írja, hogy a magyar vállalat nem elégedett meg szóbeli fenyegetésekkel, hanem már meg is bízott egy amerikai ügyvédi irodát, hogy képviselje a horvát kormánnyal folytatandó jogvitában. A Jutarnji List szerint a Zágrábnak küldött levéllel a Mol “jogilag bebiztosította” magát arra az esetre, ha kudarcba fulladnának az INA új irányítási modelljéről folytatandó tárgyalások. A Mol nem nyújtja be azonnal a kártérítési keresetét, hanem abban az esetben szándékozik ezt megtenni, ha a tárgyalások kudarcba fulladnának vagy nem lenne elégedett az eredményükkel – tette hozzá az újság.

A horvát kormány és a Mol tárgyalásai szeptember 18-án kezdődnek, és a megbeszélések közeledtével egyre feszültebb az INA két résztulajdonosának – a horvát államnak és a Molnak – a viszonya.

A Mol az MTI kérdésére megerősítette, hogy a cég július végén levelet küldött a horvát kormánynak. A cég tájékoztatása szerint a levélben megerősítették, hogy a Mol továbbra is elkötelezett a horvát kormánnyal való együttműködés mellett, és hogy egy “konstruktív és gyakorlati megoldás születhessen a horvátországi, és az INA-ban meglévő befektetéseivel kapcsolatban”.

“Reméljük, hogy a horvát kormány hasonló mértékben elkötelezett az INA jövőjével kapcsolatban” – áll a közleményben. Hozzáteszik: egy “működőképes megoldás közös kimunkálása” az INA-ban érintett összes fél érdeke, ugyanakkor a Molnak, mint egy nyilvánosan működő részvénytársaságnak, saját részvényesi érdekeit is szem előtt kell tartania.

“Ezek figyelembevételével elkötelezettek vagyunk jóhiszemű tárgyalások folytatására és egy minden érintett részére elfogadható megoldás megtalálására. Ha azonban ez nem vezetne eredményre, a Mol arra kényszerülhet, hogy a legmegfelelőbb jogi lépést megtegye érdekei védelmében” – zárul a Mol közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik