Gazdaság

Itt van a kormány brutális új csomagja

Forint(960x640)(1).jpg (Forint)
Forint(960x640)(1).jpg (Forint)

Jelentős, több mint 250 milliárd forintos csomagot szuszakolna be a kormány az idei költségvetésbe.

Több pénzt költene el a kormány, mint tervezte – derül ki a kormány költségvetésitörvény-módosítási javaslatából. A hétvégén beadott törvénytervezet 171 milliárd forintnyi plusz hiányra teremtene a kormány számára lehetőséget, s ezermilliárd forint fölé vinné az idénre tervezett államháztartási hiányt.

Ám valószínűleg még az új terv szerinti 1050 milliárd forint fölé is csúszhatna a hiány, hiszen a bevételekre vonatkozó tervet nem módosítanák – holott most azt látni, hogy több adóból is kevesebb folyik be.

A módosítási javaslat indoklása szerint „az Országgyűlés és a Kormány az elmúlt időszakban több olyan fontos jogszabályt alkotott, illetve döntést hozott, melynek következtében szükséges a 2013. évi központi költségvetési törvény módosítása”.

A kormány a tervezett intézkedésekből 84 milliárdnyit az Országvédelmi Alapból finanszírozna. Hatmilliárd forinttal megnöveli a lényegében Orbán Viktor személyes döntésével elkölthető rendkívüli kormányzati intézkedések keretét is.

A pénzforgalmi hiány két javasolt módosítás miatt ugyan 171 milliárd forinttal nő, ám ezen tételek – az E.ON SE hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása és a takarékszövetkezeti szektor megerősítése miatti tőkeemelések – az uniós módszertan szerint vélhetően nem befolyásolják az egyenleget, mivel úgynevezett piaci műveletnek minősülnek – olvasható az indoklásban.

Gáz, az lesz

Az egyik legnagyobb – 71 milliárd forintos – tétel az E.On gázüzletágának megvásárlására szánt keret. (Az MVM Magyar Villamosművek Zrt. saját forrásain túl, jegyzi meg a tervezet.)

Takarékszövetkezeti fedezet

Szintén nagy tétel a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása miatt előírt százmilliárd forintos feltőkésítés, amit az államnak az MFB Zrt.-nél el kell végeznie.

Lényegében ez a két tétel adja ki az „új” hiányt.

Első napok az iskolában

Összesen 32 milliárd forintot tartalmaz a tervezet 160 ezer pedagógus illetményének a növelésére. Ez pedagógusonként leosztva és átlagolva évi bruttó 200 ezer forintnak felel meg, aminek valamivel több mint a felét vihetnék adó után ténylegesen is haza a tanárok.

Emellett megnöveli a tervezet az egyházi iskolák támogatását.

Apró adósságok

A fentieken túl számos lényeges, de nehezebben számszerűsíthető pénzügyi változást is lehetővé tenne a tervezet. Egyrészt gyakorlatilag berekesztené az önkormányzati adósságkonszolidációt. Növeli a filmalap és a Szépművészeti Múzeumba érkező Caravaggio-kiállítás mozgásterét, a felsőoktatás átalakítására és az uniós önerőalapba ad némi pénzt.

Az államadósságról, annak 2013. évi várható mértékéről és Magyarország gazdasági stabilitásáról szeptemberben tájékoztatót készítene a kormány az EU és az Országgyűlés számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik