Gazdaság

Így sült fel a minisztérium a Napi Gazdaság miatt

A minisztérium levette a mérőt, mert túl sok munka volt vele. A Napi rögvest újraalkotta.

Körülbelül 10 percébe kerülhetett a Napi Gazdaság újságírójának az, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium számára „magas szoftverkarbantartási igénye miatt” túl nagy feladatnak bizonyult.

Íme, az államadósság-nyomást mérő egyszerű kis infografikon.

Mint jól látható, a nyomásmérő mutatója bőven túllóg a kormány által kitűzött 70 százalékos GDP-arányos ponton. S mint az is jól látható az alatta lévő grafikonból, az államadósság bruttó és nettó értelemben is határozottan újra növekszik.

A minisztérium így indokolta a korábban nagy dérrel-dúrral felvezetett „szoftver” eltávolítását. „A tárca technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt az adósságmérőt a jövőben nem üzemelteti tovább. Szeretnénk továbbá elkerülni az adatszolgáltatásban előforduló párhuzamosságokat is. A Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) részletes adatokkal szolgál az érdeklődők számára az államadósság állásáról.”

Az info.gram nevű internetes applikáció, amelyet a Napi Gazdaság is használt a grafikon létrehozására, egy bárki számára elérhető nyilvános – és ingyenes – eszköz, amelyet az FN24 is előszeretettel használ. Ebben a szoftverben az adatok „karbantartása” abból áll majd, hogy 4 számot beírnak. Ja és aztán elmentik. Baromi bonyolult, ugye?

Esetleg lehetne tendert kiírni egy megvalósítási terv elkészítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik