Gazdaság

Devizaadós-mentés: nyerhetnek-e az ügyfelek?

devizahitelesek(210x140)(1).jpg (devizahitelesek, )
devizahitelesek(210x140)(1).jpg (devizahitelesek, )

A bankok tegnap kétféle devizahiteles mentőcsomaggal álltak a kormány elé, s önként vállalták, hogy ennek költségét, több százmilliárd forintot benyelnek. De vajon mit nyernek a javaslatukkal az adósok?

Hitelforintosítás, és gyorsított árfolyamgát a két javaslat, s a Bankszövetség a Reuters szerint azt mondta, hogy drasztikusan csökkeni fog a devizahitelesek havi törlesztőrészlete – számolt be a HVG.hu. Patai azt is hozzátette, hogy a bankok javaslata alapján készülhet a mentőcsomag, s hogy több évre elosztva százmilliárdokba kerül majd a szektornak, amit önként bevállaltak.

A javaslat egyelőre a lakáscélú devizahiteleseket célozza meg, de a HVG.hu értesülései szerint a szabadfelhasználású hitelekről is tárgyalnak. A kormány és a Bankszövetség csütörtökön ül újra egy asztalhoz. De addig is nézzük, mire lehet számítani az eddigi információk alapján.

A forintosítással csökkenhet a törlesztőrészlet

Az első javaslat forintosítás, amihez a HVG.hu információi alapján a bankok az MNB devizatartalékából szeretnének 10 százalékos kedvezménnyel eurót kapni (300 forint helyett 270 forintért). Ezt adnák aztán tovább az adósoknak, akik így a piaci árfolyamnál olcsóbban forintosíthatnák a devizahitelüket, így csökkenthetnék az árfolyamveszteségüket. Az sem kizárt a lap értesülései szerint, hogy a bankok további 10 százalékos árfolyamkedvezményt adnának az átváltáskor.

Ezenkívül úgy tudni, a bankok a forintosított hitelekre egyszázalékos állami kamattámogatást és kamatplafont is javasoltak.

A Pénzcentrum.hu számításai szerint a körvonalazott elképzeléssel egy nyolcmillió forintos frankhitel törlesztőrészlete a jelenlegi havi 90 ezer forint körüli szintről 70 ezer forint körüli szintre csökkenhetne. Az Azénpénzem.hu kicsit más eredményre jutott, szerintük egy 8,5 millió forintos tartozás mellett a jelenlegi 103 ezer forintos törlesztőrészlet helyett havi 90 ezer forintot kellene a jövőben fizetnie az adósnak.

A gyorsított árfolyamgát aligha hoz megkönnyebbülést

A másik javaslat a HVG.hu cikke szerint kicsit hasonlít az eddig ismert árfolyamgátra. Lényege, hogy a devizahitelek futamidejét öt évre rövidítenék, és rögzítenék erre az öt évre a jelenlegi törlesztőrészletet.  Mint tudjuk, ha a futamidő rövidül, a törlesztőrészletek nőnek. Ennél a konstrukciónál ezt a növekményt tennék forintalapú gyűjtőszámlára (kamat: Bubor + 2 százalék). Így tulajdonképpen a devizahitelek öt év alatt alakulnának át forinthitelekké, a gyűjtőszámlán.

Ezzel a konstrukcióval azonban nemigen nyer az ügyfél, hiszen 5 évig nem változik a törlesztőrészlete, a tartozása is nagyrészt megmarad. 5 év után utána pedig csak pár ezer forinttal mérséklődhet a fizetendője – számolta ki a Pénzcentrum.hu.

Mint megírtuk, hétfőn az MNB is közzétette, hogyan kezelné a devizahiteles problémát: az árfolyamgát futamidejének meghosszabbításával és a 180 forintos svájci frank feletti tőkerész bizonyos, akár teljes mértékű elengedésével forintosítaná a deviza-jelzáloghiteleket.

Nem lesz több devizahiteles per?

Több ügyvéd is arra hívta fel az Azénpénzem.hu figyelmét, hogy mivel a körvonalazott lehetőségek új szerződést jelentenének, az érintett adósoknak egyben le kellene mondaniuk a jogorvoslatról is. Vagyis végük szakadhatna a devizahiteles pereknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik