Gazdaság

Siessen – még dömping van barackból, de hamar kifogyhat

Barack (barack)
Barack (barack)

Aki őszibarack befőttet, dzsemet vagy lekvárt szeretne befőzni, annak nem érdemes tovább várnia.

Nincs is annál jobb, mint télen, mikor kint repkednek a mínuszok bevackolódni egy könyvvel a jó melegbe, és házi őszibarackbefőttet kanalazni. De vajon érdemes-e várniuk azoknak, akik minél olcsóbb őszibarackból szeretnének befőttet, dzsemet vagy lekvárt eltenni télire? Egyértelműen nemmel válaszolt kérdésünkre a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcs főbizottságának elnöke.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Csizmadia György azt mondja, azért nem érdemes túl sokat várni, mert egy-két hete már dömping van a gyümölcsből, ami legfeljebb még egy két-hétig tarthat. Aztán leterem, és egyre kevesebb lesz. S az idén az olcsó olasz barack sem fogja tudni pótolni a hiányt, mert ott sem volt kiemelkedő termés. Nálunk az ország egyes részein lefagyott, máshol nem, tehát vegyes a termésmennyiség. 

A fogyasztói árak a szakember szerint a minőségtől függően nagyon szórtak. Hozzátette, a termelők 120-130 forintért adják az őszi kilóját. A Budapesti Nagybani Piacon 200-340 forint között lehet kapni, a fogyasztói piacokon, üzletekben pedig 198 és 600 forint közötti sávban találhatunk barackot.


Kattintson a teljes méretért!

A statisztikák szerint egyébként idén a legtöbb helyen 20-30 százalékkal olcsóbb a barack, mint tavaly volt. De ez nem is csoda, hiszen tavaly még nagyobb károkat okozott a fagy, mint az idén.

Szedd magad akcióban 200 forint körüli áron vihetjük el a gyümölcsöt, de van olyan gazdaság, ahol ennyiért már le sem kell szednünk. Jó néhány weblapon írják, hogy előre be kell jelentkezni a Szedd magadra, ezért érdemes először telefonon érdeklődni, mielőtt elindulnánk.

Őszibarack – Szedd magad tippek

Az őszibarack szedéséhez a vödör vagy a láda a legalkalmasabb.
Óvatosan szedjük és tegyük a gyümölcsöt az edénybe, mert ha összetörik, kevesebb ideig áll el.
A helyszínen kérdezzük meg, hol érik a gyümölcs. Az ágakat ne törjük le, hogy jövőre is legyen termés.
Befőttnek kemény, de már színes (érett) gyümölcsöt szedjünk. Friss fogyasztásra, dzsemnek, vagy lekvárnak pedig a szinte már puha, teljesen érett gyümölcsöt gyűjtsük be. Arra viszont számítsunk, hogy ez utóbbi nem sokáig áll el, ha nem főzzük be. Az őszibarack egyébként utóérő, tehát a keményen leszedett gyümölcs pár nap alatt megérik otthon.
Otthon csak annyi gyümölcsöt mossunk meg, amennyit fel is használunk vagy el is fogyasztunk. A mosott gyümölcs ugyanis gyorsabban romlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik