Gazdaság

Az ételek, amelyeket sosem fog tudni megvenni

Kaviáros pizza és a legdrágább húsból készült hamburger – íme, a világ legdrágább fogásai.

Elképesztő összegeket fizetnek ki emberek azért, hogy megvegyenek ételeket, amelyeket adott esetben meg sem esznek.

Hétfőn szakértő evők megkóstolták minden idők kétségkívül legdrágább hamburgerét: a klónozott műhúsból készült húspogácsát. Kifejlesztésének költsége 75 millió dollár (17 milliárd forint) volt, s a tesztelők beszámolója szerint az állaga valóban a húsra emlékeztetett – valamelyest. Egyszóval a világ legdrágább hamburgere nem volt túl finom.

Aztán ott volt például a 13 ezer dolláros (3 millió forintos) koktél, amelyet egy ausztrál mixer kevert ki az idén. A Churchhillről Winstonnak keresztelt koktél árazását kitalálója, Joel Haffernan azzal a két korty 1858-as Croizet konyakkal magyarázta, amit beletett. És persze van még benne jócskán más drága cucc is. Szinte érthetetlen, hogy a Guinness-rekordot is megdöntő pohár piát miért hagyta ezek után ott két korty után a vevője, miként erről a Wall Street Journal is beszámolt. Lehet, hogy egyszerűen nem volt finom? Valószínűleg sosem tudjuk meg.

Felvert árak

Japán híres arról, hogy a különleges élelmiszerekből az év első vagy legjobb termését elárverezik. És az emberek képesek egészen durva összegeket fizetni azért a presztízsért, hogy ezeket éppen ők vehetik meg. A világ legdrágább görögdinnyéjének is így srófolódott fel az ára több ezer dollárig. Ám ez semmi az idei első kékuszonyú tonhal árához képest, amelyet egy árverési lázban szenvedő sushiétteremlánc-tulajdonos 383 millió forintért vett meg. A hal 220 kiló volt, így kilója majdnem kétmillió forintba került.

Íme a tudósítás az árverésről

 

Drága desszertek

Az éttermi fogások közül mindenesetre talán a legdrágább egy epres desszert, amelyet New Orleansban szolgált fel egy étterem, az Arnaud’s. Négymillió dollár (900 millió forint). Mitől ilyen drága egy desszert? A belerejtett 7 karátos gyémántgyűrűtől. Nem rendelik meg túl sokan – számolt be az Eater nevű blog szerzője.

A blog egyébként több drága ételt is felderített különböző éttermek kínálatában, s érdekes módon a toplista teteje egyértelműen az édességeké. A gyűrűs eper után a második legdrágább fogás a Srí Lanka-i The Fortress Resort & Spa 14 500 dolláros (3 millió forintos) csokis-drágaköves desszertje, ami Dom Perignonos sabayonon alapszik.

Innentől aztán 7 különböző ital következik a blog listáján, míg el nem érünk a szarvasgombás-aranyos pizzáig, amit Máltán szervíroz egy étterem. Alighanem a last-minute utazók kedvence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik