Gazdaság

Bevásárlókosár: ennyibe fog idén kerülni a dinnye

dinnye (dinnye)
dinnye (dinnye)

Több ezer dollárt is fizetnek Japánban egyetlen darab dinnyéért. Gondoljon majd erre, amikor meglátja az idei dinnyeárakat.

Japán északi csücskében, Hokkaido szigetének Toma nevű településén minden évben összegyűlnek a világ legnagyobb dinnyefanatikusai és nekiállnak virítani a lóvét.  Legutóbb két hete volt az éves aukció, amin 3200 dollárért, több mint 715 ezer forintért (!!!) kelt el az idei év legjobbnak ítélt dinnyéje. Igen, jól olvasta, egyetlen dinnyéért annyit fizetett valaki, amennyiért Ön legfeljebb egy autót venne.  És nem ez az egyetlen eset: hasonló árat fizettek korábbi években is a legjobb termésért.

Olyan különleges, hogy csak ajándékba veszik

Az elárverezett dinnye egy különleges fekete-héjú fajta, a denszuke, amely a világ legkülönlegesebb görögdinnyéjének számít. Ránézésre semmi különös, egy sötétebb zöld héjú, piros belű, fehérmagvú gyümölcsről beszélünk. Ám az íze állítólag mennyei.

Összesen körülbelül 70 ezer darabot termesztenek belőle minden évben, darabonként 10-15 ezer forintért szokták a japán „átlagpolgárok” megvenni, jellemzően ajándékba.

Kartelltelenül

Nálunk denszukét nem nagyon lehet kapni, de a jelek szerint a magyar dinnyét vásárlók kábé úgy fogják érezni, mintha különlegességet vennének. Múlt héten ugyanis a hipermarketek bejelentették: az idén nem vesznek részt a már tavaly is balhés magyar dinnyekartellben, vagyis nem hajlandók egységes áron értékesíteni a magyar gyümölcsöket.

Az áregyeztetésnek a szándékát tagadta Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár, aki szerint csak arra kérték a lánockat: áruljanak magyar dinnyét, amíg tart a szezon.

Fotó: Neményi Márton

A fóliás és a szabad

Ez bizonyos szempontból jó nekünk, fogyasztóknak: a kartellezés hiánya miatt jó eséllyel be fog indulni az árverseny, így a hipermarketekben biztosan lesz olcsó dinnye. Más kérdés, hogy az olcsó dinnye aligha lesz magyar termelésű, ami azt is jelenti, hogy feltehetően messziről hozzák és éretlenül, vízízűen szedték le.

A magyar termelők pedig árulhatják olyan áron, ahogy tudják. Alighanem lesznek, akik inkább megpróbálnak majd többet kérni a visszaeső kereslet miatt,, hisz a gazdának is ki kell fizetnie a számláit, s akkor ezt kevesebb értékesítésből kell megtennie. A fóliások, akik mostanában viszik piacra a dinnyéjüket,  szinte biztosan rákényszerülnek erre, hiszen óriási költségei vannak a termesztésnek.

A szabadföldi dinnye (ami még csak jóval később, augusztusban-szeptemberben jön le a földekről) más tészta lehet. Még az is előfordulhat, hogy ez az idén olcsóbb lesz.

Ezerforintos dinnyék

Egyelőre a legolcsóbb ár – amit Soroksár mellett az út szélén láttuk egy parkoló dinnyés teherautóra kiírva – 120 forint kilónként.  Ez azt jelenti, hogy egy családi méretű dinnye ára meghaladja az ezer forintot. Az import vagy fóliás dinnye esetében akár kétszer ennyit is fizethetünk.

Ez azonban még mehet lejjebb: Az államtitkár szerint augusztus második felére 100 forint alá eshet a kilónkénti ár.

Annak, aki igazán szereti a dinnyét, amúgy is érdemes ezt kivárni, mert a szabadföldihez képest a fóliás magyar gyümölcs is vízízű.

Dinnyeüzlet

Magyarországon jelenleg 5600-5800 hektáron termelnek dinnyét, és mintegy 250 ezer tonna termés várható – mondta a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke.

Oravecz Tamás hozzátette: hektáronként másfél millió forint a költsége egy termelőnek, és legalább 10 százalékos haszonban reménykednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik