Gazdaság

Kizárható a trükközés a devizaadós-mentéssel

hitel (hitel)
hitel (hitel)

Tényleg kimaradhatnak, akik csak spekulációs céllal vásároltak vagy építettek lakást, házat.

Reményre ad okot a papíron szabad felhasználású, valójában lakhatási célú hitelt felvevők számára, hogy az adóhatóság illetéknyilvántartásából könnyen kikereshető, kinek, mikor, milyen ingatlan került a tulajdonába. Egyúttal azok, akik valójában befektetési céllal vettek fel lakáshitelt most félhetnek, hogy kimaradnak a legújabb adósmentésből.

Mindez összhangban lenne Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter céljával, aki korábban kifejtetette: célzottan azokat vonnák be a programba, akik a saját otthonuk megteremtésére vettek fel hitelt.

Meghatalmazással működhet

A lekérdezés, melynek egyszerűségére a Napi Gazdaság hívta fel a figyelmet, gyors és tulajdonképpen egyetlen akadályba ütközhet: a személyes adatok védelmébe. Csoportos lekérdezés, adatkezelés nem lehetséges, csak olyan megoldás képzelhető el, amikor az egyén járul hozzá ahhoz, hogy adatait az illetékes szervek lekérhessék a NAV nyilvántartásából, írja a napilap. Ez vagy úgy képzelhető el, hogy a hiteles maga kéri le az adatokat a hatóságtól, vagy − és vélhetően ez az egyszerűbb − meghatalmazást ad az eljáró szerveknek az adat lekérésére, vagyis a mentőprogram jogosultjai a banki bejelentkezéskor hozzájárulnak ehhez.

Mint ismert, Varga szerint szeptember végéig, a jövő évi adótörvények parlamenti szavazásáig meg kell alkotni a devizaadós-mentő csomagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik