Gazdaság

Egyre kevesebbet dolgozunk egy négyzetméternyi otthonért

eladó lakás (eladó lakás, )
eladó lakás (eladó lakás, )

Hatalmas árkülönbségek vannak a panellakások még mindig nyomott négyzetméterárai között is. A lakáshitel tíz éve nem volt ilyen kedvező, és 13 éve nem kellett ilyen keveset dolgozni egy négyzetméternyi lakásért.

Akár több mint a duplája is lehet az egyik panel négyzetméterára egy másikéhoz képest az ország különböző pontjain, de még egy-egy városon belül is. Aki vásárolni akar, alapvetően alacsony árakkal találkozhat továbbra is, de az árkülönbségek miatt nem árt ébernek lenni. Megmutatjuk, hogy az egyes hazai lakótelepeken idén mennyiért keltek el a panellakások, és hogy miért járhat jól, aki a közeljövőben venne lakást.

Legolcsóbb – legdrágább tévhitek

Nem feltétlenül Budapest a drágább és vidék az olcsóbb, mint ahogyan azt sokan gondolják – derül ki a Duna House elemzéséből. Vannak a fővárosnak olyan lakótelepei, amelyeket alacsonyabb áron vásároltak idén, mint mondjuk a nyugati országrészen lévő lakótelepi lakásokat.

Sopronban például a fővárosi középmezőny áraival megegyező 171 ezer forintos négyzetméteráron vették idén a paneleket, de a Győri 155 ezer forintos átlag is ver jó néhány budapesti lakótelepet.

Százezer körül és alatt

Budapesten is van olyan lakótelep, ahol mindössze 119 ezer forintot ért egy négyzetméter, ez pedig a Havanna volt. Pedig a több mint 6000 lakásos blokk már régen nem olyan, mint amikor rossz híre ment, sokat fejlődött az elmúlt 20 évben és a KÖKI megújulásával a közlekedés is könnyebbé vált. A Havanna ezzel az árkategóriával a vidéki középmezőny szintjével azonos, vagyis egyes városok ennél még olcsóbbak.

Mindjárt három nagyobb város is becsúszott a 100 ezer forintos négyzetméterárszint alá: Tatabánya, Szolnok és a 94 ezerrel sereghajtó Miskolc. A miskolci Avas lakótelep az ország egyik legnagyobb blokkja, 10 és fél ezer lakásával Eger méretűnek mondható, vagyis itt lakik a város lakosságának mintegy egynegyede.

Kétszázezerért és felette

Az elemzés szerint a budapesti (és ezzel az országos) ranglista élén a Pók utcai lakótelep áll, ahol egy négyzetméterért idén 222 ezer forintot fizettek a vásárlók. A 200 ezres ársáv fölé csak Gazdagrét tudott még bekerülni, ahol 206 ezer forint volt az átlagár.

Ha kíváncsi rá, hol érdemes most lakást venni, kattintson erre a cikkünkre!

Mind kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért

Az FHB komplett lakáspiaci elemzése szerint egyébként a lakásárcsökkenés még mindig nem állt meg. Lakásárindexük azt mutatja, hogy több mint négy éve mérsékelten, de folyamatosan csökkennek a magyarországi lakásárak. És ez a folyamat még mindig nem állt meg, hiszen az idei első negyedében is 2 százalékos további csökkenést mértek a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

Viszont közben az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2,6 százalékkal nőtt, amiből következhet, hogy elkezd majd nőni a kereslet. Mindenesetre idén jóval kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. A banki kutatásból az látszik még, hogy az idén a jövedelmek emelkedése mellett a lakásárak lassú csökkenése várható, ami kedvezhet a lakásvásárlásnak.

Az árcsökkenés a vevőknek jó hír. Az eladóknak viszont nem, hiszen egyre többet kénytelenek engedni az árból, ahhoz, hogy elkeljen a lakásuk. Hogy mennyit engednek manapság az árból, arról ebben a korábbi cikkünkben olvashat.

Csökkennek a betéti és hitelkamatok

Az MNB szerint a piaci lakáshitelek thm-szintje már átlagosan 10 százalék alá csökkent, és az államilag támogatott hitelek akár 6-7 százalék induló kamattal igényelhetőek. Valószínűleg a kedvező támogatási és kamatfolyamatok miatt van, hogy a hitelezés is élénkült az év első részében.

Az év második felében pedig a felsőfokú tanulmányaik miatt költözők élénkíthetik a keresletet.

2004-ben voltak utoljára ilyen kedvező lehetőségek

Egy tipikus család által egy tipikus lakás vásárlásához felvett 10 milliós hitelre számítva (figyelembe vettük a kamattámogatás, a szocpolok, a néhai adókedvezmény és a lakáskasszás támogatás jelenértékét) azt állapította meg a banki elemzés, hogy a jelenleginél kedvezőbb lehetőségek legutóbb 2004-ben kínálkoztak.

Az állami támogatás legnagyobb része kamattámogatott hitelek révén szerezhető meg, de a lakáskassza, illetve új lakásoknál a „szocpol” is értékes forintokat hozhat a konyhára. A használt lakásokra igényelhető „félszocpol” visszatérése (sajtóértesülések szerint) továbbra is várat magára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik