Üzleti tippek

Adóváltozás! Ezekre figyeljen a cégautóknál

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 07. 01. 11:02

Júliustól változott a jogszabály az autók tartós bérleténél. A módosítás valószínűleg csökkenti a bérleti díjakat, de a bérlők adóterhe emelkedhet. Ezért is lényeges, hogy a bérleti díjak összegét újra megállapítsák a felek.

Korábban a témában:

Az Országgyűlés 2013. április 18-án elfogadta a 2013. évi XXXVII. törvényt az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól. A módosítás szerint a tartós bérletnél a bérbevevő a cégautóadóból a megfizetett gépjárműadót levonhatja, mivel ugyanaz a személy lesz az adó alanya.

A törvényi indoklás szerint megszűnik a kettős adóztatás a cégautók tartós bérleténél. Eddig ugyanis a bérbeadó fizette a cégautóadót, a bérbevevő pedig a gépjárműadót. Az új szabályozás szerint viszont most már mindkettő a bérbevevőt terheli (a cégautóadónál a tulajdonos helyett a bérlő lesz az adó alanya), így tartós bérlet esetén is csökkenthető lesz a cégautóadó a gépjárműadó határidőre megfizetett összegével – hívta fel a figyelmet dr. Székely Péter, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. adótanácsadója. A szabályozás szigorú: ha a bérlő nem teljesíti határidőre a gépjárműadó befizetését, akkor nem érvényesítheti a levonást.

Új szerződést kell kötni!

A szakértő szerint elég egyértelmű a jogszabály, ami a pénzügyi lízingnél már bevált gyakorlatot vette át tartós bérlet esetén is. Épp emiatt az érintett cégek könnyen át tudnak állni az új rendszerre. Arra viszont figyelni kell, hogy csak a július elseje után hatályba lépő szerződésekre érvényes az új szisztéma, tehát az eddigi szerződéseket meg kell szüntetni, és ugyanazzal a nappal újat kötni. A Saldo-hoz érkező kérdéseknél leginkább erről érdeklődnek az ügyfelek. Aki nem köt új szerződést, arra a „régi” szabályozás érvényes.

Ezek az adólevonás feltételei

– Tartós bérletről legyen szó, tehát a bérlés egy évnél hosszabb vagy határozatlan időre szóljon.

– Gondoskodni kell arról, hogy az üzembentartói jog bejegyzésre kerüljön a bérbevevő javára.

– A felek a tartós bérleti szerződést 2013. július elseje utáni hatállyal kössék meg.

Olcsóbb bérlés, nagyobb adóteher?

Az új szerződés megkötésénél figyelembe kell venni az adókötelezettségek átrendeződését is. A bérlők részéről logikus igény, hogy a bérbeadó kevesebb bérleti díjat számoljon fel, hiszen a bérbeadó számára kiesik egy adótétel. A bérlőknek viszont meg kell fizetniük a cégautóadót, amelyből a határidőre befizetett gépjárműadó levonható, de így is valószínűleg lesz némi adótöbbletük. Ennek oka, hogy a cégautóadó összege minden személyautó esetében meghaladja a gépjárműadó összegét. Ezt a különbözetet lehet kompenzálni az új bérleti szerződésekben – összegezte dr. Székely Péter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.