Belföld

Nyári bevetésen a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden megkezdte augusztus végéig tartó nyári ellenőrzés-sorozatát. Az országos akció során az adóellenőrök és a pénzügyőrök a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, a strandokon, a nyári fesztiválokon, a szabadtéri rendezvényeken és az idegenvezetési szolgáltatóknál vizsgálódnak.

A NAV keddi közleménye szerint idén az ellenőrzések kiterjednek az elektronikus kereskedelemre, a szépészeti szektorra, a vendéglátóhelyekre és a személyszállító szolgáltatókra is.

Az adóhatóság azt vizsgálja, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat.

Csakúgy, mint az elmúlt évben, az idén is ott lesznek a revizorok és a pénzügyőrök például a Sziget Fesztiválon, a Hungaroringen, a Művészetek Völgyében, de kisebb vásárokon is felbukkanhatnak, akár munkaidőn kívül is.

Tavaly nyáron a NAV országosan több mint 13 ezer vizsgálatot végzett és az esetek 28 százalékában tapasztalt jogsértést. A legtöbb visszaélést az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata közben tárták fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik