Gazdaság

Kezd visszatérni a vásárlási kedvünk?

vásárlás (vásárlás, )
vásárlás (vásárlás, )

Májusban 2,5 százalékkal többet vásároltunk, mint tavaly ilyenkor.

A KSH gyorstájékoztatója szerint már két hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom mennyisége: az áprilisi 3,4 százalékos bővülés után májusban 2,5 százalékkal nőtt az értékesítés az előző év azonos időszakához képest.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint felülmúlta a várakozásokat a májusi növekedés. Úgy véli, a második negyedévben érdemi fordulat következett be a háztartások fogyasztásában. A javuló kiskereskedelmi forgalmat előrevetítette a nagyot javuló fogyasztói bizalom, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatás, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek.

Kifejezetten bíztatónak tartja, hogy a növekedés egyre szélesebb bázison jelentkezik, hiszen az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 0,9 százalékkal, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma 2,1 százalékkal, az üzemanyag-forgalom pedig a meredeken zuhanó üzemanyagárak hatására 6,8 százalékkal emelkedett.

A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom szerinte a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet. Suppan szerint idén összességében akár a 2 százalékot is megközelítheti a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Az áprilisi-májusi kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulása pozitív hatással lehet a második negyedévi GDP-re is, ami a jelenlegi várakozásokhoz képest akár jelentős pozitív meglepetést is okozhat.

Van azonban néhány olyan tényező is, amely bizonytalanná teheti a növekedési kilátásokat. Ilyen például a júliustól bevezetett új e-útdíj. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary számításai szerint a belföldi szállítás költségei 30 százalékkal is megemelkedhetnek, aminek a részleges vagy teljes áthárítása elkerülhetetlen. Vagyis jelentkezhet a kiskereskedelmi fogyasztói árakban is, ami ismét visszavetheti a vásárlási kedvet. A tej például több okból is drágulhat, akár 300 forint is lehet őszre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik