Gazdaság

Őszre itt a 300 forintos tej

Kevés a tej az EU-ban, és az e-útdíj is rátesz a költségekre.

Ismét emelte árelőrejelzését a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács: várakozásai szerint augusztusra 8-10 százalékkal drágul a tej nagykereskedelmi ára, ami gyorsan továbbgyűrűzhet az üzletekbe is.

Luxustermék lesz?

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet összesítése szerint a szupermarketekben 250 forintért lehet egy liter dobozos 1,5 százalékos importtejhez jutni, míg a hazai körülbelül 35 forinttal (14 százalékkal) drágább. Ha tízszázalékos drágulás lesz, akkor a tej ára őszre a 275-300 forintot is meghaladhatja.

Tejproblémák

A tejesek szerint a várható emelés oka az, hogy tavaly a szokásosnál kevesebb volt az uniós tejtermelés; ráadásul a világpiacon jelentős tételnek számító újzélandi tej mennyisége is jelentősen csökkent. A kisebb kínálat nagyobb kereslettel párosítva pedig – a közgazdaság szabályai alapján – jó eséllyel meghozza a magasabb árat. Ami más tejtermékek árába is továbbgyűrűzik.


Tőgy, tej, katt
Fotó: Neményi Márton

E-útdíj és időjárás

A bajt növeli, hogy a termelők költségei is növekedtek. Itt van rögtön a július elsejétől érvényes e-útdíj, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat sújtó változása is. Fontos tényező a terméktanács szerint az is, hogy az elmúlt időszakban többször tapasztalt szélsőséges időjárási viszonyok rontják az egyenletes alapanyagellátás biztonságát.

Továbbhárítani

Esélytelen, hogy a termelők benyelnék az emelkedő költségeket. “Az alapanyagárak, a logisztikai költségek és a termék-előállításhoz kapcsolódó költségek növekedését a hazai tejipar nem képes saját forrásaiból finanszírozni, ezért kénytelen a terheket továbbhárítani a kereskedelemre. Ellenkező esetben az ágazat szereplői olyan mértékben lesznek kénytelenek exportpiacokon értékesíteni termékeiket, ami már veszélyeztethetné a hazai ellátás biztonságát is” – szól a tanács alig burkolt fenyegetése. Értsd: ha a hazai vevők nem fizetik meg a magyar tejet, akkor viszik máshova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik