Gazdaság

Így változik az életünk hétfőtől

Újabb rezsicsökkentés jött, indultak az új trafikok, startolt az e-útdíj, kedvezményt ad a MÁV netes vásárlásokra, új BKV-jegy kerül forgalomba, csökken a roaming díja és időben kell fizetniük a cégeknek.

Július elsejétől számos, a mindennapjainkra is hatással lévő változás lépett életbe.

Kedélyjavítás

A januári áram-, távhő- és gázdíjak csökkentése után júliustól ugyancsak 10 százalékkal csökken a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a propán-bután gázpalack ára, és csökken a kéményseprés díja is.

A víz-, csatorna- és szennyvízszállítási díjaknál az idei január 31-i árhoz képest él a 10 százalékos árcsökkentés. A szemétszállításnál (egyelőre a jövő év végéig) pedig a tavaly április egységár legfeljebb 4,2 százalékkal növelt összegének 90 százalékát lehet leszámlázni. A PB-gáz esetében a tavaly december 1-jei árhoz képest kell a 10 százalékos mínuszt biztosítani.

A kéményseprésnél az egységnyi munkaráfordítás (kvázi órabér) díja csökken, 4 ezer forintról a felére. Az átlag kémény seprési ideje egyébként fél óra.

A számlás szolgáltatásoknál értelemszerűen csak a jövő havi fizetésnél jelentkezhet majd megtakarítás.

E-útdíj

Szintén hétfőtől startolt a sietve felállított e-útdíj rendszer. A reggeli tapasztalatok szerint karcos volt az indulás

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az e-útdíjat a 3,5 tonna feletti járművek után kell fizetni. A kéttengelyes tehergépjárművek után gyorsforgalmi utakon bruttó 49,90 forint, főutakon bruttó 21,23 forint az ár, a háromtengelyes kategóriában gyorsforgalmi úton bruttó 70,02 forint, főúton bruttó 36,75 forint, míg a négytengelyesek után gyorsforgalmin bruttó 108,38 forint, főutakon bruttó 67,60 forint kilométerenként. A környezetvédelmi besorolásnál az előbbi díjak szorzója 0,8-1,2.

S hogy milyen hatása lehet a díj bevezetésének? A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary számításai szerint a belföldi szállítás költségei 30 százalékkal is megemelkedhetnek, aminek a részleges vagy inkább teljes áthárítása elkerülhetetlen. S ha ez így lesz, akkor a díj megjelenik a kiskereskedelmi árakban is, amit mindnyájan megérzünk majd.

Nyílnak a nemzeti trafikok

Hétfőtől megkezdték működésüket a nemzeti dohányboltok, a hagyományos értékesítőhelyek pedig már csak július 15-ig árulhatnak dohányterméket. A  dohányboltok becserkészésére „Hol egy trafik?” néven mobiltelefonról is elérhető oldalt hoztak létre.

Fotó: MTI / Mészáros János

A cigizőknek július közepétől többet kell fizetniük egy doboz füstölnivalóért, hiszen az árrés 3-4 százalékról 10 százalékra emelkedik: az ezer forintot is elérheti egy doboz ára. Piaci pletykák szerint a gyártók olcsóbb termékekkel is kijönnek majd, ellensúlyozandó az árrésnövelést.

3 százalék kedvezmény a MÁV-nál

A vasúttársaság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján 2013. július elsejétől 3 százalékos kedvezményt ad minden olyan internetes, mobiltelefonos vásárlójának, aki az otthoni nyomtatás vagy digitális bemutatás lehetőségét választja. Az otthoni nyomtatással a belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, a bérleteket és a nemzetközi menetjegyeket nem. A rendszerben minden szociális és üzletpolitikai utazási kedvezmény érvényesíthető.

A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott menetjegy névre szól, csak a rajta feltüntetett állomások között, meghatározott napon érvényes. A jegy árát visszatéríteni pedig csak elektronikusan, az utazás napját megelőző napon 12 óráig lehet (kivéve, ha az utas a vasúttársaság hibája miatt válik jogosulttá a visszatérítésre).

Az árcsökkentés mellett a felhasználási feltételek is kedvezőbbek lesznek hétfőtől. Míg a jegyek eddig csak az utas által előre kiválasztott vonatokra voltak érvényesek, július elsejétől ez a korlátozás csak a pót- és helyjegyköteles járatok esetében marad meg. Így az otthon nyomtatott jegy a rajta feltüntetett napon és állomások között bármelyik pótjegy nélkül igénybe vehető – alaptarifás – vonaton felhasználható lesz.

Új budapesti jegy

Július 1-jén előre megvásárolható, a felhasználás kezdő dátumától számított 30 napon belül tetszőlegesen kiválasztott öt napon, 24 órás intervallumban felhasználható új, napijegy típusú jegytömböt hoznak forgalomba a nem rendszeresen utazók számára. Az új termék a közösségi közlekedés szolgáltatásait havonta csak néhány napon át használóknak kínál megoldást. Az új jegytípus a BKK jegy- és bérletpénztáraiban júliustól lesz kapható. Egyelőre kísérleti jelleggel vezetik be, és az első hónapok forgalma, az utasok visszajelzései alapján értékelik a tapasztalatokat.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az új jegytípus ára 4550 forint/tömb. Ezért az árért tehát az utas 30 napon belül öt alkalommal 24 órán át korlátlanul használhatja a közösségi közlekedést, kivéve a MÁV és a Volán járatait – ez bő fél árat jelent 5 darab 24 órás jegy váltásához képest.

Csökken a roaming díja

A legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom (mobilinternet) kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban: egy megabájtnyi (1024 kilobájt) adatforgalomért a jelenlegi 259 forint helyett 171,5 forintot kell fizetni. Ha tehát valaki külföldön szeretné olvasni az e-mailjeit vagy a híreket, ez hétfőtől a harmadával kevesebbe kerül neki.

A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,8 forint helyett 91,4 forintba, a fogadott hívások 29,4 forint helyett 26,6 forintba kerülnek majd, a küldött sms-ek darabára pedig 33,2 forintról 30,4 forintra csökken.

Időben kell fizetni

A késedelmes fizetések ellen és a lánctartozások megakadályozása érdekében hétfőtől fő szabályként 30 napon belül kell kifizetni a számlákat, és a fizetési határidő nem haladhatja meg a 60 napot. Növekszik a késedelmi kamat is, a jegybanki alapkamat 8 százalékponttal növelt értékére. S a késve fizetőtől legalább 40 eurónyi behajtási költségátalányt követelhet a partnere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik