Gazdaság

Szedd magad: már jó árban a cseresznye és a meggy!

meggy (meggy)
meggy (meggy)

A jövő héten jön a cseresznye és meggydömping, de a szedd magad akciót hirdető kertészetekben már most 300 forintért kapni a gyümölcsöket. Az epernek lassan vége, a sárgabarack viszont két múlva kezd érni.

Bár néhány helyen még hirdetik az epret is a szedd magad akcióban, a FruitVeb gyümölcs főbizottságának elnöke, Csizmadia György szerint már eléggé „böngészős” munka lehet az eper-szüret. Az eper árán is látszik, hogy letermőben van, hiszen kezd visszakúszni a kilónkénti 1000 forint környékére. Viszont cseresznyéből és meggyből jövő héten jön a dömping, s már ezen a hétvégén is érdemes lehet elmenni, szedni. A tavalyi pocsék év után egyébként az idén közepes termésmennyiség várható.

Az általunk megkérdezett helyeken 300 forintot kérnek a gyümölcsökért, a szedd magad akciókban. Van olyan piac, ahol szintén elérhető a 300 forintos ár, azonban inkább jellemző az 500-600 forintos, sőt, akad, ahol nyolcszázat is elkérnek érte. Érden az Elvira Majorban például nincs szedési lehetőség, de a hűtőházban 380 forintért kínálják most a cseresznyét és a meggyet.

Csizmadia György maga is termelő, s azt mondja, az idén náluk az eperföldön a korábbi években megszokotthoz képest óriási érdeklődés volt a szedd magad akcióra, rengetegen jöttek el. Úgy érzi, van egyfajta reneszánsza a dolognak, egyre többen szeretik saját kezükkel leszedni az eltevésre vagy fogyasztásra szánt gyümölcsöt. De véleménye szerint inkább családi programnak jó a szedd magad, mint valóságos megtakarításnak, főleg ha valaki nem sokat szed, és viszonylag messze a lakhelyétől.

Ő egyébként négy csoportba sorolja a szedd magad iránt érdeklődőket. Úgy látja, a kisgyermekeseknek a szedd magad leginkább családi hétvégi program, s az ilyen kiruccanásnak megvan a maga varázsa. Aztán vannak, akik a befőzésre hajtanak rá, elmennek a család felnőtt tagjai, és jókora mennyiséget szednek. Náluk igazi megtakarítás jelentkezhet, hiszen olcsón szednek nagyobb mennyiséget, és télen sem kell megvenniük a drága befőttet, dzsemet vagy lekvárt. A harmadik típus kimegy, szedi a gyümölcsöt, amíg kedve tartja, közben jól is lakik, aztán hazamegy. Ők általában nem gyűjtenek annyit a kosarukba, hogy befőzésre is maradjon. Ha valaki még sosem szedett gyümölcsöt, azzal pedig gyakran előfordul, hogy csalódott lesz. Mert mikor megérkezik, azt hiszi, fél óra alatt leszed húsz kilót. Aztán hamar rájön, hogy ez képtelenség, így aztán inkább feladja. A többségnek azonban jó élmény a szüretelés.

Csizmadia György egyébként azt tanácsolja, senki ne induljon el úgy gyümölcsöt szedni, hogy nem kérdezi meg előtte telefonon, nyitva van-e gyümölcsös, és fogad-e szedőket. Érdemes tehát először az interneten körülnézni (kulcsszó: szedd magad), és megérdeklődni, fogadnak-e, és mennyiért szedhetünk. Ezt már csak azért is tanácsoljuk, mert az általunk megkérdezett kertészetek közül az egyik kisebben kifejezetten azt mondták, hogy csak előzetes bejelentkezés alapján lehet hozzájuk menni, és cseresznyét, meggyet szedni.

Szedd magad tanácsok

  • Ne felejtsenek el edényeket vinni, megteszi akár agyerekkád is. Szatyrokban az étkezésre szánt gyümölcs összetörődik!
  • Ha kocsival mennek, próbálják ki, hogy beférnek-e majd az edények akkor is, ha tele lesznek gyümölccsel.
  • A tapasztalat szerint nem egy fáról szedik le a gyümölcsöket, ezért az edényeket célszerű nem egy fa alatt, hanem a sorköz közepén hagyni, hogy könnyebb legyen megtalálni azokat. Az sem árt, ha nem zöldek, hanem valami feltűnő színük van.
  • A kerteket csak akkor nyitják meg, amikor a permetezés után előírt élelmezés-egészségügyi várakozási idők leteltek (sőt, általában még önszorgalomból hosszabb időt szoktak hagyni). De valaki mégis tart a vegyszermaradványoktól, vagy várandós-szoptatós anyának, babának, kisgyerekeknek viszik gyümölcsöt, akkor ne a hirdetett szüret legelejére időzítsék a szedést, várjanak egy-két hetet. (szeddmagad.hupont.hu)

 

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik