Gazdaság

Olcsóbb lehet idén a cseresznye

Igaz, még néhány napot várni kell rá, de idén végre jobb lesz a hazai termés.

Nem is igazi nyár az, ami nem egy jó kis cseresznyézéssel indul. Emlékszem ilyenkor május-júniusban rendszerint már tűkön-ülve vártuk, hogy vége legyen a sulinak, és induljunk a gyümölcsösbe kisköténnyel, hogy aztán a napunk jó részét fenn a fákon, vagy épp cseresznyét majszolva töltsük. Tény: akkoriban még a suli végének örültünk jobban, a cseresznye pedig csak a hab volt a tortán.

Ugyanez ma már úgy néz ki, hogy a cseresznyének örülünk jobban… Mert van, hogy nincs. Vagy csak kevés, mint tavaly, köszönhetően az év eleji cudar időjárásnak, és a rengeteg fagynak, ami idő előtt leszüretelte a termést. Ez utóbbit igencsek megsínylette a hazai cseresznye is, olyannyira, hogy az egy évvel korábbi hozamnak csupán töredéke, 7-8 ezer tonna helyett, 2-3 ezer tonna jött le a fákról. A tavalyi év cseresznyeszempontból annyira pocsék volt, hogy az ültetvények egy részén meg se érte leszedni a fán maradt gyümölcsöt.

Nem bírták a méhek

Az idei kilátások szerencsére egy fokkal bíztatóbbak. Habár az út menti fákon, sőt néhány kertben is már ott piroslik a ropogós cseresznye, és elvétve már szedni is lehet – igaz méregdrágán -, a piacokon egyelőre még nincs belőle, de biztosan lesz. Úgy két hét múlva – tudtuk meg a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnökétől, Mártonffy Bélától. A szakember szerint ellentétben a tavalyi siralmas eredménnyel idén erős közepes termés várható. Ez persze még mindig alúlmúlja a várakozást, de tekintettel a késői tavaszra, hogy a virágok körülbelül egyszerre pattantak ki, és arra, hogy a méhek sem bírták a tempót, nem is olyan rossz.


Fotó: MTI / Bugány János

Még olcsóbb, ha magad szeded

A jobb termést várhatóan a pénztárcánk is megérzi majd: míg tavaly a gyümölcs kilóját 1100 forintért adták a fővárosi nagybani piacon, idén a megnövekedő kínálat miatt az ár is normalizálódhat, sőt lényegesen lejjebb is mehet majd – mondja a szakértő. Ráadásul, csakúgy mint tavaly, a termelők idén is meghirdetik a szedd-magadokat, amivel elsősorban azok járnak jól, akiknek nincs saját gyümölcsösük, de nagy mennyiségben vásárolnának cseresznyéből, befőzéshez például. Ők egy-egy ilyen akcióval jóval olcsóbban juthatnak hozzá a nagy mennyiséghez, hiszen a termelők elsősorban erre adnak kedvező árat.

A hamarosan megjelenő első néhány láda cserkó azonban még biztosan nem a befőzőknek kedvez: az első, rendszerint inkább vízízű, halovány szemek után, június közepe-vége felé indul be az igazi nagyüzem. Ilyenkor már a középérésű és kései fajták is a piacra kerülnek, melyekből ízletes és jól eltartható befőtt lesz.

Megy az eper, a spárga és a borsó

Addig is, míg az első hazai cseresznyénkre várunk, de nem szeretnénk vitamin nélkül maradni, vegyük az epret. Ahogy arról korábban itt írtunk, a gyümölcshöz most akár féláron is hozzájuthatunk, a fóliások mellett ugyanis végre megjelentek a szabadföldi eprek, ennek hatására pedig nagyot zuhantak a piaci árak is. A fővárosi nagybani piacon most 720 és 1000 forint között adják kilóját.

A május-június egyébként nem csak gyümölcsben, de zöldségben is gazdag. Zöldborsóleves-szezon van! Ez pedig jó hír, néhány hete ugyanis még a késői tavasz miatt kellett aggódnunk, ami keresztülhúzta a gazdák számításait. Ennek ellenére a hazai borsó ott virít a piacokon kilónként átlagosan 450 forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik