Gazdaság

Mi leszünk Európa thai tésztagyára

Nissin Food (Nissin Food)
Nissin Food (Nissin Food)

Esztergomban készül gyártani a világ egyik legnagyobb tésztagyártója.

Evett már zacskós tésztát? Ha igen, akkor jó eséllyel a japán Nissin Foodshoz tartozó Smack-levesbe futhatott bele, csirke vagy marha, esetleg csípős ízben, mivel ezeket lehet a legtöbb üzletben kapni nálunk.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis thai sajtóinformációk szerint előrehaladott állapotban van a thaiföldi tésztanagyhatalom, a Thai President Foods több milliárd forintos tőkével induló esztergomi gyára, amelynek egyébként már Foursquare-oldala is van, sőt, egy kész gyárépület is le van fotózva. Ezt viszonylag hivatalosnak is tekinthetjük, ugyanis az oldal készítője Petch Paniangvait, a magyar President-lány egyik tulajdonosának, a Saha Pathanapibul PLC-nek az igazgatója.

Fotó: AFP/Yoshikazu Tsuno

A thaiföldi cég vélhetően ebből a gyárból kívánja majd az exportárbevételeinek 31 százalékát kitevő európai piacot ellátni, ugyanis egyelőre csak Thaiföldön gyárt, ahol három gyárában körülbelül 400 tonna élelmiszert képes előállítani naponta (!). Főként instant tésztát gyárt a cég exportra – az Európába, Amerikába, Ázsiába és Ausztráliába postázott maceramentes műtészták adják ki a cég bevételének körülbelül 15 százalékát.

Hogy ez mit jelent nekünk fogyasztóknak? Hogy az instanttészta-fogyasztók körében ízesnek tartott Mama-levesek és a thai ízvilág is bekerülhet a magyar polcokra, hiszen általánosságban véve az itteni gyárak rögtön értékesítenek is a magyar piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik