Gazdaság

Végre újra van pénze a magyarnak! Ránk figyel Európa

tv (tv)
tv (tv)

Évek óta nem költöttek annyi pénzt az áruházakban, mint idén áprilisban. Nálunk ugrott a legnagyobbat a költés az EU-ban.

Idén jó húsvétot ünnepelhettek a hipermarketek: áprilisban 3,3 százalékkal több pénzt költöttek el az emberek élelmiszerekre Magyarországon, mint 2012 áprilisában. A benzinkutak is részesültek a megnyíló pénztárcákból kiömlő pénzből: ezeknél 6,3 százalékkal bővült a forgalom a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

Még ennél is szebb számokat kapunk, ha az uniós adatokat nézzük: az Eurostat szerint az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban az előző hónaphoz képest, ám Magyarországon 5,2 százalékkal nőtt. Ez volt a legnagyobb növekedés az EU-ban. Magyarországot csak Románia (1,9 százalék) és Málta (1,6 százalék) közelítette meg.

Fotó: Kummer János

Az EU-ban tizenháromban csökkent, nyolcban pedig nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban márciushoz képest. A legnagyobb visszaesést 3,6 százalékkal a finn kiskereskedők könyvelhették el, majd Lettország és Nagy-Britannia következik, 2-2 százalékkal.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik