Gazdaság

Uniós segítséget kérünk az árvíz miatt, az OKF nem tud róla

arviz(2)(210x140)(1).jpg (árvíz, )
arviz(2)(210x140)(1).jpg (árvíz, )

Más országokkal együtt az EU katasztrófavédelmi alapjához fordulunk támogatásért.

Az osztrák kormány megállapodott a bajor tartományi kormánnyal, illetve a szlovák és a magyar kormánnyal arról, hogy közösen az EU katasztrófaalapjához fordulnak – közölte Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. Ezt a pénzalapot 2002-ben, a legutóbbi nagy dunai árvíz után hozták létre.

Ausztriában, Németországban és Csehországban a hét vége óta kiterjedt területeken vannak áradások. A Duna vízállása Ausztriában és Németországban eléri, néhol meg is haladja az „évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradás maximumait. Így Passaunál vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 métert.

Spindelegger szerint Ausztriában „hihetetlen összegű” kárra kell számítani, pontos becslések azonban még nincsenek. Rendkívüli, „bürokráciamentes” segítséget ígért az árvíz utáni ausztriai helyreállításhoz Maria Fekter pénzügyminiszter is, minisztériuma költségvetési keretéből.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ugyanakkor honlapján azt írja: “Az EU Veszélyhelyzet-kezelési Központja (EU ERC) folyamatos kapcsolatban van a cseh, az osztrák és a német polgári védelemmel és figyelemmel kíséri az eseményeket. Jelenleg egyik érintett ország sem jelezte, hogy nemzetközi segítséget kérne”.

Ausztriában a vasúti közlekedésben okoz fennakadásokat az ár, Magyarországon Győrt már elöntötte a Duna, a fővárosban elkezdték lezárni a rakpartokat. Csehországban szükségállapotot, Németországban katasztrófariadót rendeltek el.

Romlik a helyzet a Duna vízgyűjtőjén

A Duna németországi és ausztriai szakaszán folytatódnak a heves esőzések – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján hétfő délután. A német polgári védelem tájékoztatása szerint az ország két legsúlyosabban érintett tartományában, Bajorországban és Szászországban a következő 48 órában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ezért a folyók vízszintje tovább emelkedik. Ausztriában ugyancsak folytatódik a heves esőzés, 50-80 milliméter csapadékot várnak Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Tirol tartományokban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe. Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt ideiglenes védvonal kiépítéséről is.

Gyors, hirtelen növekedés jöhet

Jelenleg öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani.

A fővárosnál az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség. A szakemberek a vízszint hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik