Belföld

Hamarosan visszafelé folyhat a Mosoni-Duna

BakondI György (BakondI György)
BakondI György (BakondI György)

Győr-Sopron megyében 400 fő dolgozik a gátakon, hogy mentsék a menthetőt. Szükség esetén 1000 katonát is hadrendbe állítanak.

Hétfőn tartotta ülését a védelmi bizottság a kisalföldi megyeszékhelyen, melyen többek között elhangzott az is, hogy eddig minden fontos feladatot teljesítettek a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek. Jelenleg 400 fő dolgozik a gátakon, a vészhelyzetben a katonaság részéről több mint 1000 katonát tudnak hadrendbe állítani, míg a polgári védekezésben meghaladja a 3000 főt az önkéntesek száma. Bakondi György, országos katasztrófavédelmi igazgató az ülésen úgy fogalmazott, hogy elérheti vagy meghaladhatja a 2002-es dunai árvíz legnagyobb vízállási értékét a mostani.

Tőlünk nyugatabbra a Dunán egy komoly árhullám érzékelhető, Ausztriában és Csehországban jelentős árvízi jelenségek vannak. Térségünkben valamennyi védelmi szakaszon megkezdődött az eszközök odacsoportosítása, a töltések szükséges magasságjavítása, megerősítése. Úgy gondolom időarányosan mindent megtettünk Győr-Moson-Sopron megyében, ami a sikeres védekezéshez a lakosság védelmében szükséges. A kritikus pontok ugyanazok lehetnek, mint 11 évvel ezelőtt, akár a hidak leterhelésére, akár más védelmi feladatokról legyen szó” – hangsúlyozta Bakondi György, majd hozzátette, a védekezéshez emberi és anyagi erőforrások is rendelkezésre állnak, több tízmilliónyi homokzsákkal, gépi eszközökkel és szakemberekkel készülnek az esetleges vészhelyzetre.

2002-ben ahol probléma volt akár a Mosoni-Dunán, akár az öreg Dunán, ott már megkezdtük a védekezést, így 170 főt már átvezényeltek Szolnokról, kollégáink több ezer homokzsákot megtöltöttek, ezek készen állnak a szállításra.

Azokon a helyeken, ahol a Duna-projekt részeként, Szigetközben a rehabilitációs munkák zajlanak, ott a töltés helyreállítási munkák is megindultak. Reményeink szerint mire az árhullám eléri a térségünket, addigra befejeződnek a feladatok.

Gyakorlatilag, ahogy 2002-ben is a Mosoni-Duna visszafelé fog folyni. Hiába zárták el a betáplálását Rajkánál, a Dunánál olyan magas vízszint várható, hogy a víz visszafolyik és eléri majd Hédervár térségét. Ásványrárónál előreláthatólag újabb töltésmagasításra lesz szükség, Vámosszabadi és Medve közötti hidat le kell majd zárnunk, így a nemzetközi forgalom szünetelni fog” – ezt már Széles Sándor, a megye védelmi bizottságának elnöke mondta a Győr24-nek.

Győrben egyébként az elmúlt napokban lassan emelkedett a Mosoni-Duna, mely már a Móricz Zsigmond rakpartot is elöntötte. A Kossuth-hidat csak a kerékpárosok és a gyalogosok használhatják, de az is elképzelhető, hogy a Petőfi-hidat is lezárják. A Magyar Vilmos Uszoda sem látogatható, a Győr-Szol Zrt. bezárta a létesítményt.

Információink szerint a Rábán jelenleg nincs probléma, a töltés koronák olyan magasak, hogy képesek a jelenlegi szintet tartani.

Szakemberek úgy vélik, az ár Alsó-Ausztriában kedden tetőzik majd, ezután lehet pontosan megállapítani, hogy mennyire emelkedik majd a Duna vízszintje. A Szigetközben és Győrben csütörtökön tetőzhet a Mosoni-Duna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik