Belföld

Fokozódik a veszély: evakuálás lehet Budapesten

arviz(2)(210x140)(1).jpg (árvíz, )
arviz(2)(210x140)(1).jpg (árvíz, )

Súlyos árvízhelyzet alakult ki Európa középső részén, árad a Duna, az Elba, az Inn és több más térségbeli folyó. A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

20:40 Hét embert vitt el a víz

Hét személy meghalt, négyen eltűntek és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már néhány milliárd koronára (néhány tucat milliárd forintra) rúgnak – hétfő estig ez a csehországi árvíz hivatalos mérlege.

19:05 Átmeneti útlezárások

Átmeneti forgalomkorlátozásra kell számítani a 11-es főúton Leányfalunál, ahol ideiglenes védőgátakat építenek.

18:20 Emelték az árvízi készültséget

Este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél – írták.

18:05 Bezár az A38 hajó

A Budapestet hamarosan elérő dunai árhullám miatt időszakosan bezár az A38 hajó, amelynek programjai így június 6. és 9. között elmaradnak. A már megváltott jegyeket személyesen az A38 hajón lehet visszaváltani az árvíz levonultát követő 30 napon belül.

17:25 Evakuálások lehetnek Csillaghegyen

Kedd reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja – Nánási út elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit. Elképzelhető, hogy a dunai árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen – jelentette be Tarlós István főpolgármester.

16:30 Rendkívüli készültség, hajózási tilalom

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség, a későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter.

15:33 Komáromnál és Esztergomnál rekord közeli vízállással tetőzhet a Duna

A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint.

A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett.

14:57 A honvédség is beszállt, a belügyminiszter intézkedett

Az árvízvédelmi feladatok ellátására a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára hétfőn elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részleges aktivizálását.

A HM közleménye szerint a katonai vezetési szinteken elrendelték a készültséget, megkezdődött az aktuális védekezési feladatok tervezése, szervezése. A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésér száz-száz katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében. A honvédség a további felkéréseknek megfelelően segíti a védekezési munkálatokat, a tervek szerint működteti a HKR-t. Ennek megfelelően kezdték meg az operatív csoportok a munkát és a tervezést.

Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

14: 20 Még mindig esik: a vártnál is nagyobb lehet az ár

A Duna németországi és ausztriai szakaszán folytatódnak a heves esőzések – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján hétfő délután. Mint írják, a német polgári védelem tájékoztatása szerint az ország két legsúlyosabban érintett tartományában, Bajorországban és Szászországban a következő 48 órában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ezért a folyók vízszintje tovább emelkedik.

Ausztriában ugyancsak folytatódik a heves esőzés, 50-80 milliméter csapadékot várnak Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Tirol tartományokban – olvasható az OKF honlapján.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe. Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt ideiglenes védvonal kiépítéséről is – áll az OVF közleményében.

13: 20 Hihetetlen összegű kár várható

Az Európai Unió katasztrófavédelmi alapjához fordul támogatásért Ausztria az árvíztől sújtott szomszédjaival közösen – közölte hétfőn egy sajtótájékoztatón Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. Spindelegger közlése szerint az osztrák kormány megállapodott a németországi bajor tartományi kormánnyal, valamint a szlovák és a magyar kormánnyal arról, hogy közösen az EU katasztrófaalapjához fordulnak. Ezt a pénzalapot 2002-ben, a legutóbbi nagy dunai árvíz után hozták létre.

Spindelegger szerint Ausztriában “hihetetlen összegű” kárra kell számítani, pontos becslések azonban még nincsenek.
Rendkívüli, “bürokráciamentes” segítséget ígért az árvíz utáni ausztriai helyreállításhoz Maria Fekter pénzügyminiszter is minisztériuma költségvetési keretéből.

13:01 Ötszáz éves csúcson a Duna vízállása Passaunál

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál. A bajor-osztrák határon fekvő városnál – ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik – a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

A Duna vízszintje Passaunál már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

12:48 Információs oldal a Facebookon

A Facebookon külön oldal jött létre Árvíz 2013 néven. Itt az árvízi védekezéssel kapcsolatos információkat és segítségkéréseket is meg lehet megosztani.

12:27 Ötven éve nem tapasztalt árvíz Magyarországon

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel “megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé” – fogalmazott.

12: 10 Öt-hatezer ember vesz részt a védekezésben

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember – tette hozzá.

Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani – magyarázta. Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség – közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

12: 07 Kedden tudjuk meg, hogy pontosan mire számíthatunk

A legfrissebb hírek szerint a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon, 12 métert is meghaladó vízszinttel tetőzik a németországi Passaunál, ezt követően lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délben honlapján.

A legutóbbi számítások szerint a Duna Budapestnél megközelíti, de nem éri majd az eddig mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet. Az állami védvonalakon a vízügy, a folyó fővárosi szakaszán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a védekezéshez szükséges előkészületeket, erőket és eszközöket csoportosítottak át a legkritikusabb pontokra. Az OKF szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezés során.

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét – ezen belül főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

11:43 Már öt halálos áldozat van

Csehország falvaiban házak ezrei maradnak áramszolgáltatás nélkül az áradások miatt – erősítette meg hétfőn Prágában az árvízi válságstáb egyik képviselője. Közlése szerint az áramszolgáltató társaságok célirányosan kapcsolnak le házakat a hálózatról, mivel számos helyen, különösen Közép-Csehországban az áradó folyók elöntik az áramátalakító és -elosztó berendezéseket.

A rendőrség egyik szóvivője, Stepanka Zatloukalova arról számolt be, hogy ötre emelkedett a természeti csapás csehországi halálos áldozatainak száma.

Prágában hétfőn lezárták a turisták elől a Károly hidat, a cseh főváros egyik legnevezetesebb műemlékét. A híd pilléreit különleges pajzsokkal védik a megáradt Moldva folyó víznyomásától. Az eső továbbra is zuhog Prágában, rácáfolva a meteorológiai intézet minden előrejelzésére.

11: 18 Rekordár: kitelepítések jöhetnek

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A városvezető összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, több intézkedés is született. A főpolgármester felhívta a katasztrófavédelem figyelmét az esetleges, kisebb mértékű evakuálások lehetőségére.

Víz alatt Csehország és Németország

Ide kattintva további videókat talál az árvíz sújtotta területekről.

11:03 Újabb megyét ért el az árhullám

Komárom-Esztergom megyében I. fokú árvízvédelmi készültség van a Duna Komárom-Almásfüzitő szakaszán, az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán, és III. fokú árvízvédelmi készültség van a Táti gátőrjáráson – adta hírül a katasztrófavédelem hétfőn délelőtt negyed 10-kor. A közlemény szerint jelenleg még nem veszélyezteti az utakat a víz. Az árvíz miatt lakosságvédelmi intézkedést egyelőre nem léptettek életbe, de elkezdték kijelölni a befogadó helyeket. Az aktuális vízállásról itt is tájékozódhatnak.

10: 28 Szlovákiában esőzés rontja a helyzetet

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt, a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely az esőzések miatt a nap folyamán a veszély fokozódására és a harmadfokú árvízvédelmi riasztás életbe léptetésére számít. Valószínű, hogy már a délután folyamán lezárják a folyó szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt.

Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.

9: 50 Bakondi: rekordárvíz jöhet a Dunán

A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató hétfő reggel Győrben, sajtótájékoztatón.

Közlése szerint időarányosan a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon. Ha kell, ez a szám jelentősen emelkedhet, mert “a szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak”. Számos helyen már dolgoznak a gátak megerősítésén, magasításán – fűzte hozzá.

“Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz” – mondta kérdésre válaszolva Bakondi György, aki hozzátette: az ott élőknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Németh József regionális vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Szigetköznél várhatóan pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezt követően tudnak majd pontosabb előrejelzést adni a várható hazai folyamatokra – tette hozzá.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság elnöke elmondta 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.

9:38 Tovább emelkedik a Duna és az Inn Ausztriában

Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az “évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása. Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában az ár elől.

Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is várhatóan tovább emelkedik hétfőn. Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol is átcsap az ár a mobil gátakon.

9:25 Budapesten a HÉV és több villamos is leállhat

A Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán hétfőn. A BKK tájékoztatása szerint amennyiben a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábban közölte: Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett.


Az európai áradás képeiért kattintson a fotóra!
Fotó: MTI/Armin Weigel

8:45 Szükségállapot Csehországban

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni. A mentési munkákban a hadsereg háromszáz katonája is részt vett.

A természeti csapásnak Csehországban eddig három halálos áldozata van, tucatnyi embert eltűntként keresnek.

Prágában vasárnap elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár. A főváros önkormányzata a kényszerű közlekedési korlátozások miatt hétfőre tanítási szünetet rendelt el, így az összes óvoda, általános- és középiskola zárva marad.

A városközpontban a vízbetörés veszélye miatt nem jár a metró, a prágai közlekedési vállalat ezért megerősítette a villamos- és autóbuszjáratokat. A belvárosi közlekedésben mindezek következtében komoly fennakadások vannak.

Országszerte mintegy 150 útszakaszt zártak le a forgalom elől az áradások miatt.

8:20 A németek bevetették a hadsereget is

Tovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az évszázad árvizeként számon tartott katasztrófa idején.

A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 méter. A történelmi városrészt már csak hajóval lehet megközelíteni.

Bajororoszágban súlyos a helyzet az Inn mentén fekvő Rosenheimben is, ahol több negyedet ellepett a gátakon átcsapó víz. Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer embert kellett kitelepíteni, Eilenburgban pedig 7 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban. A védekezésben a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is részt vesznek.

7:20 Késések és fennakadások az ár miatt

Fennakadásokat okoz az osztrák vasúton a Duna áradása, a folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el – közölte a Mávinform hétfőn reggel.

A Budapest-Insbuck-Zürich útvonalon járó Wiener Walzer nemzetközi vonatot nem közlekedtetik, a Németországba közlekedő vonatok jelentős, 100-120 perc késéssel, kerülő úton át haladnak osztrák és német területen.
Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása alapján kérik az utasokat, hogy aki teheti, halassza el ausztriai, illetve németországi és svájci utazását.

A Mávinform közölte azt is: meg nem erősített információk alapján Salzburg és München között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat, ám erről az osztrák féltől még nem érkezett hivatalos közlés a MÁV Zrt.-hez, illetve a MÁV-Start Zrt.-hez.

Ausztriában, Csehországban már szükségállapotot vezettek be a hatalmas árhullám miatt.

6:30 Győr már úszik

Vasárnap estére Győrben a rakparti utat már elborította a víz, sőt a „Lapos” és az Aranypart is úszott. A víz alatt lévő útszakaszoktól nem mindenki ijedt meg: egy motoros így is áthajtott a lezárt útszakaszon, a közel térdig érő vízben.

6:18 Budapest is készül már

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt lezárták a közúti forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban további alsó rakparti szakaszok lezárására is lehet számítani. A későbbiekben hajózási zárlat is várható a fővárosi Duna-szakaszon.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap esti közleménye szerint a már lezárt alsó rakparti szakasz várhatóan az árhullám levonulásáig zárva marad. A közúti forgalom a Jászai Mari térnél és az Eötvös térnél a felső rakpartra terelve haladhat, terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és – amíg járható – a budai alsó rakpartot javasolják.

A Duna magas vízállása miatt hétfőtől várhatóan nem kötnek ki a D11-es és D12-es hajók a Szent Gellért tér kikötőben. A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot a BKK a hajóközlekedést felfüggeszti a közlemény szerint.

6:05 11 éves rekordhoz közelíthet az áradás

A Duna felső magyarországi szakaszán a 2002. évben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén – állapította meg a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT), miután vasárnapi ülésén elemezte a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket.

A folyó vízgyűjtő területén, elsősorban az Alpokban lehullott csapadékmennyiségeket, valamint a Duna mellékfolyóin érkező vízhozamokat elemezte a szervezet.

Az OMIT vasárnap esti közleménye szerint áttekintette az árvízi védekezéshez rendelkezésre álló forrásokat és technikai feltételeket, a védelmi szervezet felkészültségi szintjét, és előterjesztést készített a belügyminiszter részére a védekezés egy magasabb szintű koordinációjának lehetséges bevezetése érdekében.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik