Gazdaság

Baj van! Mindjárt megint itt a 300 forintos euró

Forint (forint)
Forint (forint)

Már 296 forint felett jár az euró árfolyama, és ez még csak a kezdet. Most drágul meg az idei nyaralás.

Ismét zuhanórepülésbe fogott a forint: most kéthetes mélyponton van, és az elemzők nem hiszik, hogy hamarosan megállna. Pár napja még 285 forintért is meg lehetett venni egy eurót, de ma reggelre már ismét 296 forint fölé ájult az árfolyam.

A Portfolio.hu elemzése szerint a forint gyengülése mögött most nem a kormány és a magyar gazdaság megítélésével kapcsolatos aggodalmak állnak elsősorban, hanem a borongós nemzetközi befektetési hangulat és az, hogy az uniós túlzottdeficit-eljárás végéhez érve sokan eladtak forintot, realizálva a nyereségüket.

Ám azért vannak a gazdasággal kapcsolatos félelmek is: esik az ország versenyképessége, s hiába nem kérte Brüsszel, mégis bevezetik a reklámadót, továbbá egy számjegyű szja-ról beszélt a miniszterelnök, ami ronthatja a költségvetés bevételeit és újabb bizonytalanságot szül. Ehhez hozzátevődik az is, hogy az uniós bilincs lekerültével az EU sem szankcionálhatja azonnal a kormány lépéseit.

A lap által megkérdezett 4cast elemzője szerint ez még csak a folyamat eleje: ahhoz, hogy a befektetők ne akarják eladni a forintot, ahhoz az kellene, hogy a fejlett piaci állampapír-piaci hozamok ne legyenek annyira kecsegtetőek számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik