Gazdaság

A magyar gyümölcsfák éve jöhet

Kivirágoztak a mandula- és kajszibarackfák, jövő héten pedig várhatóan a cseresznye- és meggyfák is nekiindulnak. Ha a tavaszi fagy elmarad, nagyon jó minőségű gyümölcsökre számíthatunk, függetlenül az eddigi szokatlan időjárástól.

A késői tavasz beköszöntével virágba borultak a legkedveltebb magyar gyümölcsfák. Ha minden jól megy, kimondottan jó évre számíthatunk. A virágrügyek eddig nem fagytak el, s ha tavasszal sem lesz virágfagykár, akkor kiváló termést hozhatnak – mondta el Dr. Apostol János, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Az Intézet kísérleti telepén, az érdi Elvira majorban, a fajtagyűjtemények és a génbankok kezelői nagyon bizakodóak.

Kajszi

A kajszibarack az egyik legérzékenyebb magyar gyümölcs. A fákon már januárban elkezdődik a rügyfejlődés, így a téli fagy könnyen megtizedelheti az ültetvényeket. De amelyik virágrügy a fagyokat túléli, az teremhet. A magyar kajszi messze híres az ízéről, köszönhetően a magas napsütéses órák számának – mondta a szakember.


Fotók: Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

Meggy

A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is rendkívül népszerű gyümölcs. Amerikában például háromszoros áron adják, mint a kint termesztett fajtatársát. Sokkal finomabb és egyáltalán nem keserű, nem úgy, mint sok külföldön termesztett meggy. Beltartalmi szempontból pedig szintén kimagasló értékekkel rendelkezik antioxidáns tartalma miatt. Hasonlóan jó minőségűként gondolnak a kereskedők a magyar cseresznyére is.

Magyarország legnépszerűbb cseresznyefajtái közül a Rita a legkorábban érő fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, így Dél-Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában – tette hozzá a szakember.

Mandula

Mint kiderült, bár a magyar mandulaültetvények száma igen csekély, az itt termett mandulagyümölcs kifogástalan minőségű. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány bécsi cukrászda csak magyar mandulával dolgozik.

Borsóhiányos év

Az, hogy a többi terménnyel mi lesz, még nem lehet pontosan tudni. Mint megírtuk, egyelőre még a gazdák sem tudják, hogy mekkora károkat okozott a belvíz és az állandó esőzés. Aggódtak, hogy az őszi vetés hajtásai nem fagytak-e el a márciusi mínuszokban. Ha az derül ki, hogy igen, akkor kevesebb lehet a búza és sok takarmánynövény hozama.

Ha kevesebb terem, a gazdákat kártalaníthatja az állam, az EU vagy a biztosító, ám a fogyasztóknak mindenképp többe kerülhet a kenyér. Ennél is nagyobb baj, hogy eközben a felázott földre hetekig nem lehetetett rámenni, tehát nem lehetett elvetni a hagymát, a krumplit, a borsót, a sárgarépát, fehérrépát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik