Gazdaság

Nem sietik el az élelmiszeráfa-csökkentést

A nemzetgazdasági tárca nagyon alapos vizsgálatot szeretne, mielőtt áment mondana a kérésre, hogy csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját.

Hogy lesz-e, és ha igen, mikor lesz valami az élelmiszeráfa-csökkentésből, azt ma még nehéz megjósolni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyanis konkrétumok nélkül mindössze annyit közölt az érdeklődő Napi.hu-val, hogy továbbra is vizsgálják a célzott áfacsökkentés lehetőségét.

Arra pedig válaszában külön felhívta a lap figyelmét, hogy az alapvető élelmiszerek esetleges áfakulcscsökkentésének hatásai rendkívül összetettek, a termelőktől kezdődően a teljes ágazatot, a fogyasztókat és a költségvetést egyaránt befolyásolják.

Ezért látják úgy, hogy megalapozott, valamennyi érdemi részletre kiterjedő vizsgálatra van szükség, mielőtt meghoznák a döntést. Helyes.

Persze ha azt nézzük, milyen rapid tempóban alkot, módosít törvényt a parlament, vagy hogy hány törvény előkészítésénél maradtak el az utóbbi években a hatásvizsgálatok, akkor azt is mondhatnánk: ez az ügy nem sürgős nekik. Más oldalról közelítve viszont örvendetes, hogy itt körültekintő döntés születhet.

Azt nem említették egyébként a lapnak adott válaszban, hogy a vizsgálatot elkezdték-e már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik