Gazdaság

Minden élelmiszer áfája csökkenhet

kisbolt (kisbolt, )
kisbolt (kisbolt, )

Több változat is napirenden van az élelmiszerek áfájának csökkentése kapcsán, köztük olyanok is, amelyeket bátran nevezhetünk igazán pénztárcabarátnak.

A kormány eredetileg március közepére tervezte, hogy tárgyalná az élelmiszerek áfájának csökkentését, most kitolták március 27-re. Úgy tudni, a vidékfejlesztési miniszter ragaszkodna ahhoz, amit a nemzetgazdasági tárcával közös beterjesztésükben írtak: vagyis hogy minden élelmiszernél legyen áfamérséklés.

Az alapvető élelmiszerekre (tej és pékáru) most 18 százalékos a közteher, a többi élelmiszerre 27 százalékos. Az egyik verzió szerint csak az alapvető élelmiszerek áfája csökkenne, de nem kizárt az sem, hogy minden étel adóterhe csökkenjen, ami akár 5, illetve 12 százalékos áfát is jelenthet.

Létezik még olyan forgatókönyv is, hogy csak a húsfélékkel bővülne a kedvezményes kör, de az sem kizárt, hogy végül 2014-re tolódik az adómérséklés – írta a Népszabadság.

A döntésnél latba eshet a várt gazdaságfehérítő hatás, és az is, hogy felmérések szerint az áfacsökkentés nem feltétlenül jelenik meg teljes mértékben az árakban.

Az agrártárca háttérszámításai szerint, ha egységesen 12 százalékos lenne az élelmiszerek áfája, az 100 milliárdos bevételkiesést jelentene a költségvetésben. Ellentételezésként felmerülhet a miniszterelnök által nemrégiben belengetett 35 százalékos luxusáfa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik