Gazdaság

Jobb a kedv a rezsicsökkentéstől

Számla (számla)
Számla (számla)

Bizakodóbbak lettünk az anyagiakkal kapcsolatban, a hitel azonban sokaknak ördögtől való eztán.

Az Idén márciusban 27 pontnyit emelkedett a GfK Hungária Komplex Fogyasztói Bizalom Indexe. Az emberek saját anyagi helyzetük és az ország gazdasági esélyei kapcsán is bizakodóbbak.

„A vizsgálat pozitív eredményeinek hátterében egyértelműen az alacsonyabb energiaárak ígérete áll – véli Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. – Arról van szó, hogy ha csak néhány ezer forinttal több marad valakinek a zsebében, az gyakorlatilag azonnal jobb kedvre deríti.”

A megkérdezettek 45 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére – szemben a 2012 decemberében mért 53 százalékkal szemben.

A család reáljövedelmével kapcsolatban is javultak némileg a várakozások: az előző negyedévben mért 65 százalékkal szemben most a megkérdezettek 51 százaléka számít az inflációnál kisebb növekedésre.

Míg decemberben még a megkérdezettek 32 százaléka gondolta úgy, hogy most nem alkalmas az idő kölcsön felvételére, márciusban csak 25 százalék nyilatkozott így. Enyhén emelkedett viszont – 63 százalékról 69 százalékra – azon válaszadók aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy soha nem vennének fel hitelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik