Gazdaság

Zsákbamacska: ha disznó a macska, akkor tilos

diszno(960x640)(7).jpg (disznó)
diszno(960x640)(7).jpg (disznó)

Az adóhivatal kimondta, tilos zsákbamacskázni. De kiderült, nem az iskolai farsangok jelképes ajándékot tartalmazó kis papírzacskóiról van szó. Hanem olyan játékokról, ahol aranygyűrű, egész disznó vagy plazmatévé is lehet a nyeremény.

Az adóhatóság gyakorlatilag betiltotta az általa fellelt egyes berendezések illetve „zsákbamacska típusú” játékok üzemeltetését azzal, hogy engedélyhez kötötte. Ilyen engedélyt ugyanis csak a Szerencsejáték Zrt., vagy a koncessziós pályázat nyertese által létrehozott koncessziós társaság adhat ki.

MIkor tilos a zsákbamacska?

Mire gondol az ember, ha meghallja a zsákbamacska szót? Óvodai, iskolai farsangok képe ugrik be, vagy egy falusi fesztivál, ahol befizetünk húsz, vagy ötben forint körüli összeget, aztán benyúlhatunk abba a titokzatos zsákba, és kihúzhatunk egy kis papírcsomagocskát. Ezután jön az izgatott széttépés, majd a csalódás vagy az öröm, attól függően, hogy a kis „bigyó”, tetszik vagy nem. Gyerekfejjel élvezi az ember, szülőként inkább kidobott pénznek érzi.

Visszatérve a NAV-hoz, ők nem ezeket az ártatlan kis nyereményjátékokat tiltották be. Hanem olyanokat, amelyeknél a garantált nyeremény mellett (vagy helyett) a befizetett összegnél jóval nagyobb nyeremény is van a „zsákban”, amit persze már nem mindenki kaphat meg – tudtuk meg Linczmayer Szilvia szóvivőtől.

Hogyan képzeljük el?

Boltok, kocsmák, előtt, vásárokon találkozhatunk ilyesmivel, ahol valószínűleg csalogatónak azt is kiírják: ötven forintért Swarowsky kővel díszített gyűrűt nyerhet. És itt a feltételes mód utal arra, hogy a szerencse is közbelép, a többség ugyanis alumínium gyűrűt fog kapni.

Falusi verziója, amikor a bolt, vagy a kocsma előtt sorsolnak. Itt a nyeremény például egész disznó lehet (akár feldolgozva is) vagy a plazma-tv. Szóval nem kispályás zsákbamacskáról van szó, s itt valóban a szerencsén múlik, hogy ki kapja meg a főnyereményt.

Az “automata nyerőgépeket” is betiltották

A szerencsejátéknak minősülő „berendezésekről” is faggattuk a szóvivőt. Kiderült, ezek nagyjából úgy néznek ki, mint például a boltok előtt lévő pénzbedobós gömbök, ahonnan a kar elfordításával egy kis gömb pottyan ki, s benne talál a gyerek egy kis „bigyót”. Tehát hasonlóan működnek, mint egy automata.

A szerencsejátékká minősített berendezésekből azonban nem egyforma értékű bigyót kaphatunk. Ha gyűrűben gondolkodunk, akkor az egyik lehet bizsu, a másik meg mondjuk arany. Vagyis itt is belép a szerencse.

A tombola nem szerencsejáték

S ha már a farsangoknál tartottunk: a tombola nem szerencsejáték. Olyan nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék, amelynél a sorsjegyet kizárólag a sorsolás helyszínén jelenlévők között árusítják és a kibocsátott sorsjegyek száma az 5000 darabot, vagy összes értéke az 500 ezer forintot nem haladja meg és a nyeremények fogyasztói áron számított összértéke, vagy a kisorsolásra kerülő pénzösszeg a kibocsátott sorsjegyek összes értékének 80 százalékát meghaladja.

Ha a zsákbamacska megfelel ezeknek a feltételeknek, illetve kizárólag egyformán kis értékű nyereményeket lehet kapni, akkor továbbra sem számít tiltott szerencsejátéknak. Ellenkező esetben viszont igen. 500 ezer forint és 100 millió forint közötti bírságra számíthat, akit fülön csípnek tiltott zsákbamacskán, vagy kvázi nyerőautomataként üzemelő berendezés üzemeltetésén. Aki tiltott szerencsejátékot szervez, vagy ennek helyiséget ad, azt pedig le is csukhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik