Gazdaság

A NAV betiltotta a zsákbamacskát

macsek (macska, fonal, )
macsek (macska, fonal, )

Az adóhivatal szerint szerencsejátéknak minősül, ezért csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet zsákbamacskát. Ugyanakkor tombolát szabad rendezni.

A NAV és a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) együttes erővel jutott arra, hogy a hatályos törvények szerint szerencsejátéknak számít, és ezért csak az állami adóhatóság engedélye alapján rendezhető zsákbamacska – közölte a Fortunaweb. A lap emlékeztet: a hatályos törvény alapján akkor beszélhetünk szerencsejátékról, ha a játékos tétet fizet, ezzel nyereményre jogosult, és a nyerés kizárólag vagy túlnyomórészt a véletlenen múlik.

A NAV és az SZF állásfoglalása szerint ez tökéletesen ráillik a zsákbamacskára. (A felügyelet jogászos érveit erre a linkre kattintva lehet elolvasni). Ez alapján a Felügyelet arra jutott, hogy zsákbamacskát az állami adóhatóság „kizárólag a Szerencsejáték Zrt, vagy koncessziós pályázat nyertese által létrehozott koncessziós társaságnak engedélyezheti”.

A Fortunaweb cikke felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a zsákbamacska a tiltott szerencsejátékok közé sorolható, a tombola típusú játékokat engedélyezi a hatóság. A lap szerint a két játék között a legfontosabb különbség a sorsolás módja, „nevezetesen a tombola esetében nem a játékos húzza ki magának a nyereményt, hanem egy másik személy”.

A weboldalnak ezzel kapcsolatban már csak egy kérdése maradt. „Ezek szerint tehát, ha a zsákbamacska játékszabályát egy kicsit átalakítjuk, és a pénz befizetése után adunk a játékosnak egy cetlit, aki csak ez után húzza ki a zsákból a nyereményét, akkor ez már nem zavarja a Felügyeletet?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik