Gazdaság

15 ezret hagyunk húsvétkor a boltban

Itt a húsvét, amikor hagyományosan főtt sonka, tojás, torma, kolbász, puha kalács is kerül az asztalra. Na meg hozzá egy kis öblíteni való. Nézzük, milyen áron!

Heti bevásárlókosarunkban négy áruházlánc és négy piac árait hasonlítottuk össze, kosárgyőztest azonban nem hirdettünk, mert nem minden árukategóriában voltak összemérhetőek az árak.


Fotó: Neményi Márton

Mire készüljön mégis, aki szombaton reggel indul bevásárolni? Tízezer forint valószínűleg kevés lesz még egy szűkös húsvéti listához is. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint átlagban 15 ezer forintot költ egy család a húsvéti hétvégén ételre, italra. De persze ebben szerintük is nagy szórás lehet.

A sonka kiválasztásához a múlt héten már írtunk tippeket, és az is biztos, hogy tojásból nem lesz hiány, sem drágaság. A sonkán kívül ilyenkor sláger a bárány, birka, nyúlhús is, ezért ezekre is rákérdeztünk a piacokon, illetve az üzletekben. Íme:


Kattintson a nagyításhoz!

Karácsonyi hangulat a húsvéti piacon

A nyíregyházi piaccsarnokban már a hét közepétől nagy volt a forgalom – írta helyi tudósítónk. Ebből ő azt szűrte le, hogy senki sem akarja az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást. Pedig hagyományosan szombaton van ott nagy piac.
Csütörtökön a leghosszabb sorok a hentesüzletek előtt kígyóztak, meg persze a tojásárusoknál. A termelői tojás ára csökkent, csütörtökön az M-est adták annyiért, amennyiért egy héttel korábban az S-méretűt. Az XL-est, ami három hete még 40 forint volt, 33 forintért adták. Húsvét elengedhetetlen kelléke még a kalács, ez is megjelent a pékárusoknál, sonkából, füstölt áruból pedig bőséges, szemre való volt a kínálat.

Tudósítónk szerint egyébként a szokatlan időjárásnak köszönhetően inkább karácsonyi, mint húsvét előtti a hangulat. Ha nem járkálna a sorok között néhány barkaárus, hajlamosak lennénk karácsonyfadíszeket keresgélni – jegyezte meg.

Üdítő színfolt a piacon az a pár horgolt kosárka és hímes tojás, amit egy hölgy maga készít és árul. Bűbájos holmik, egy-egy darabért 2000 forint körüli összeget kér. Egyiken masni, másikon virág, harmadikon mindkettő, s van, amelyik nyuszikat is mintáz.

A környékbeli termelők aggódnak, mi lesz az idei terméssel, mikor tudják végre elvetni a magvakat. Van aki attól is tart, hogy a hideg után viszont forró nyár következik majd, s így minden növény kisül.

Aki bárányhúst szeretne venni a nyíregyházi piacon, az nem árt, ha tudja, csütörtökön, egy helyen árultak csak, de már reggelre el is fogyott. Persze lehet, hogy szombaton nem így lesz.

A győri piacon a húsvéti héten különlegesség, hogy megjelentek a kézművesek: patch-work, szalma figura és festett tojás készítők munkájába kaphattak bepillantást a vásárlók. A győri piac március 31-én lesz zárva.

 

A boltok ünnepi nyitva tartásáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik