Gazdaság

A tyúkoknak betett a hideg, a tojásnak nem

A hidegben a tyúkok keveset tojnak. Márpedig most hideg volt. De aggodalomra semmi ok, lesz elég tojás és nem lesz drága.

A baromfitartók félmilliárd forintra becslik a rendkívüli havazás miatt keletkezett kárukat. A tojástermelés is visszaesett 10 százalékkal, azonban így sem kell arra számítani, hogy drága lenne a húsvéti tojás. Hiány biztosan nem lesz, ugyanis rengeteg importtojás jön be, ami túlkínálatot okoz. A túlkínálat pedig az árakat is letöri.

Az importtojás sokszor nem is legálisan jön be az országba, és az áfát sem mindig fizetik meg utána, ezért is tud olcsó lenni – mondta a Baromfi Terméktanács szakértője, Molnár Györgyi. Az ágazatnak most éppen az a legnagyobb baja, hogy a nyomott árak miatt nagyon lent vannak a termelői árak és nem fedezik a költségeket.


Fotó: Kummer János

Az AKI e heti adatai is igazolják, hogy olcsó lesz a húsvéti tojás. A budapesti hipermarketekben év eleje óta egyre kevesebbért kínálták, az átlag 44 forintról erre a hétre 37 forintra ment le az M-es méret darabja. És számos helyen akcióznak is.

A budapesti piacokon tavaly még 53-55 forintért vehettünk tojást (szintén M-est), múlt héten még 37-45 forintért, e héten pedig 37-40 forintért.

A vidéki piacokon tavaly 45-54 forintot kóstált darabja, a múlt héten 36-45, ezen a héten pedig 35-45 forint az ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik