Gazdaság

Ölhet a húsvéti sonka

Sonka (sonka)
Sonka (sonka)

Az RTLII Forró nyomon stábja által bevizsgáltatott húsvéti sonkák egyharmada megbukott az ellenőrzések során. Hogy kerül Staphylococcus aureus baktérium az ünnepi tányérra?

Az élelmiszerbotrányoktól hangos húsvét előtti készülődésben az RTLII Forró nyomon stábja annak járt utána, hogy az áruházak polcait elárasztó húsvéti élelmiszerek ehetőek-e, illetve, hogy megfelelnek-e az egészséges táplálkozás követelményeinek. Hat sonkát vizsgáltattak be, a többi közt piacokon és szupermarketekben kapható hagyományosan füstölt és a füstaromás, előre csomagolt termékeket, valamint az egyik fővárosi piac hentesétől vásárolt klasszikus lógatott, füstölt pulykacombsonkát. Volt köztük kedvező árú, például ezerforintos, és két kétezer forintos, minőségi is. A hat termékről – egy hét alapos elemzés után – kiderült, kettő nem felel meg a hatályos jogszabályok által előírt minőségi és élelmiszer-biztonsági követelményeknek, sőt az egyikben mérgező baktériumot is kimutattak az élelmiszervizsgáló labor szakemberei.


Fotó: MTI / Oláh Tibor

Az egyik hagyományos füstölésű, „háztáji” parasztsonka 30 százalékkal több – összesen 10,33 százalékos – sómennyiséget tartalmazott a megengedett határértéknél, míg a kilónként 2600 forintba kerülő baromfi füstölt pulykacomb – bár szavatossági idejét nem tüntette fel a gyártó – romlott volt és kellemetlen, állott szagot árasztott. A sonkában úgynevezett Staphylococcus aureus baktérium tenyészett, ami hányásos-hasmenéses tüneteket, húgyúti fertőzéseket, de legyengült szervezet esetén akár agyhártyagyulladást, vérmérgezést és halált is okozhat – hívta fel a figyelmet az élelmiszervizsgálattal foglalkozó szakember.

A teljes riportot ide kattintva megnézheti!

Elvéreztek az olcsóbbak

Az atv.hu is elkészítette a maga idei húsvétisonka-tesztjét, aminek a végén – hasonlóan az RTL sonkarazziájához – arra jutottak: a legdrágább termék megvásárlása nem mindig garancia a minőségre. Ötféle kötözött, füstölt, sertéshúsból készült sonkákat vizsgáltattak be: az olcsóbb és drágább kategóriából, hagyományos füstölésűt és vákuumcsomagoltat, valamint gluténmenteset és ízfokozókkal telített termékeket.

Bár a laboreredmények alapján mind az öt hús megfelelő volt, mutatkoztak azért eltérések. A fehérje-zsír arányt tekintve arra jutottak, hogy a piacon fellelhető termékek közül a középár-kategóriájú (2200 forint/kg) Maroshús ’99 sonkája éri meg leginkább az árát. Az utolsó helyen a legolcsóbb termék (1198 forint/kg), a szolnoki székhelyű Debreceni Csoport Húsipari Kft. nevével ellátott vákuumcsomagolt, gluténmentes füstölt-főtt lapocka végzett. A termékben csaknem három tömegszázalékkal magasabb volt a zsírtartalom, mint a fehérje mennyisége. A középmezőnybe pedig a Zádor névvel ellátott – második legolcsóbb – füstölt-kötözött sonkát (1398 forint/kg), a vecsési készítésű, Dunaházi Ízek Bt. által fémjelzett hagyományos füstölésű kötözött sonkát (2290 forint/kg) és a legdrágább terméket is, a Pick diósonkáját (3079 forint/kg) sorolták.

A háziasszonyok a márkákra esküsznek

Az AC Nielsen Piackutató adatai szerint az elmúlt év hasonló időszakában – 2012. március-áprilisban – a fogyasztók közel 5,7 milliárd forintot költöttek sonkára, ami 12,3%-kal több a 2011-es eladásoknál. A megvásárolt mennyiség 2,6 százalékkal nőtt, meghaladva a 3200 tonnát.

A húsvéti szezonra jellemző, hogy a vásárlók több mint kétharmada (69%-a) az ismert gyártói márkákat vásárolja szívesebben, szemben például a saját márkás termékkel. Ebben az időszakban az eladott sonkák 61%-át az önkiszolgáló pultokból választják, és növekszik a hipermarketek forgalma a szupermarketektől és diszkontoktól vonva el a vásárlóerőt.

Bár sem a Forró nyomon, sem az atv.hu által rögtönzött felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, a vizsgálatok azt igazolták, hogy kellő odafigyeléssel és körültekintéssel megfelelő minőségű és biztonságosan elfogyasztható sonkákat vásárolhatunk a húsvéti menühöz.

Ilyet, ne!

Lapunknak korábban dr. Miskucza Mária, az Országos Húsipari Kutatóintézet minőségügyi szakértője elmondta: a sonka íze általában nagyban függ a húsdarab nagyságától is – a nagyobb darab általában jobb ízű. Az igazán jó sonka egyik ismérve, hogy nyersen, vékony szeletekre vágva is fogyasztható. A szakember azt javasolta, hogy sonka helyett érdemesebb olykor – különösen, ha kicsi a család – csülköt tenni az ünnepi asztalra, ám mindig nézzük meg a színét, és inkább rozsdavöröset válasszunk, valamint fontos, hogy a kiválasztott árun ne legyenek vágásnyomok. Címke nélküli, jelöletlen sonkát semmiképpen ne vásároljunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik