Gazdaság

Új módi az áfacsalásra: addig ütik a vasat, amíg forró

Nemet-acelmu(960x640)(2).jpg (németország, acélmű, munkás, )
Nemet-acelmu(960x640)(2).jpg (németország, acélmű, munkás, )

Az uniós csatlakozás óta a csalók rendesen kihasználják, hogy a külföldre értékesített áru után vissza lehet igényelni az áfát. Régebben a gabonát utaztatták ilyen célból, ma már a vasat.

Az Európában legmagasabbnak számító 27 százalékos magyar áfa igen nagy csábítás a csalóknak: amíg lehetett, a gabonát, olajos magvakat utaztatták meg azért, hogy papíron külföldi értékesítést tudjanak felmutatni, és így megkaparintsák az áfát – írja a hvg.hu.

Ellenszer a fordított áfa, ugyanis akkor a végfelhasználónak kell megfizetnie a hozzáadott érték adóját, nem az eladónak. A csalások visszaszorítására be is vezették a fordított áfát a gabonaféléknél, a húsoknál is. A csalók pedig „pályát” módosítottak. A lap információi szerint ma már vasat, térhálót, zártszerelvényt utaztatnak. Van, hogy ki sem rakják a kamiont, csak megjáratják Szlovákia felé, ráadásul nem kis tételben.

A NAV egyébként még nem tud a vasas áfacsalásról. Azt azonban megerősítették, hogy továbbra is jelentős az uniós ügyletnek álcázott csalás, vagyis amikor fiktív számlákkal igazolják a bűnözők, hogy a beszerzés és az értékesítés nem egy tagállamban történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik