Gazdaság

Így mehet Ön már most nyugdíjba

dolgozó (dolgozó, ügyintéző, )
dolgozó (dolgozó, ügyintéző, )

A nők két éve az érvényes korhatárnál hamarabb is nyugdíjba mehetnek. Vajon ön megfelel a feltételeknek?

Azok a nők mehetnek hamarabb nyugdíjba, akik a kereső tevékenységük és a gyerekneveléssel töltött idejük összesen kiadja a negyven évet. Ha ez a negyven év úgynevezett jogosultsági idejük megvan, életkortól függetlenül kérhetik a nyugdíjazást.

Harminckét év is elég

A jogosultsági időn belül a negyven évből legalább 32 év keresőtevékenységet kell igazolni kell (súlyosan fogyatékos gyermeknél harminc év is elég). A maradék minimum nyolc (vagy tíz) év pedig a gyermekneveléssel töltött időből jöhet össze. Beleszámít a tgyás, a gyed, a gyes és a gyet ideje is, valamint azok az évek is, ameddig a súlyosan fogyatékos gyermek után ápolási díjat kapott a szülő vagy az örökbefogadó.

A minimális jogosultsági időből akkor lehet faragni még, ha anya legalább öt (saját vagy örökbe fogadott) gyermeket nevelt a saját háztartásában. Öt gyereknél 1 évvel, s aztán gyerekenként további egy-egy évvel kevesebb jogosultsági idő is elég. Azonban legfeljebb hét évvel lehet csökkenteni a negyven évet – összegezte a főbb szabályokat a Pénzcentrum.hu.

Lehet dolgozni mellette

Azt sem árt tudni, hogy a kedvezményes nyugdíj mellett a versenyszférában dolgozni is lehet (a közszférában nem). A versenyszférában csak akkor kell szüneteltetni a nyugdíjfolyósítást, ha a jövedelem eléri a minimálbér 18-szorosát.

A korai női nyugdíjat már csaknem százezren választották, jóval többen, mint amire a kormány a 2011-es bevezetéskor számított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik