Gazdaság

Elúszott a nyugdíjvagyon 90 százaléka

nyugdijas(960x640)(3).jpg (nyugdíjas, )
nyugdijas(960x640)(3).jpg (nyugdíjas, )

A háromezermilliárd forintnyi nyugdíjvagyon nagy része államadósság-csökkentésre ment el, már csak tízszázaléknyi maradt belőle.

A magánnyugdíj-pénztári számlák bekebelezésével mintegy háromezermilliárd forintnyi vagyon került az államhoz. És ez a vagyon lassan teljesen elfogy. Ebben tevékeny része volt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak is, amely folyamatosan csökkentette az államhoz került vagyonból az államadósságot.

Tavaly május végére már alig 600 milliárd forintnyi maradt belőle. Decemberben például 71 milliárd forintot törlesztettek az IMF-nek, és az Államadósság Kezelő Központ térítésmentesen összesen 132,6 milliárd forintnyi eszközt adott át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV). Így az év végére 310 milliárd forintra olvadt a vagyon – adta hírül az mfor.hu.

Az MNV-s lépésre Lázár János egy korábbi törvénymódosító indítványa alapján volt lehetőség. A folytatás az lenne, hogy a vagyonkezelő értékesítené a megmaradt nyugdíjvagyont, és azt szintén az államadósság törlesztésére fordítanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik