Gazdaság

Lóhús- után üvegszilánkbotrány

gabonapehely (gabonapehely, reggeli, )
gabonapehely (gabonapehely, reggeli, )

Európában még dagad a lóhúsbotrány, de máris itt az újabb, mert üvegszilánkokat találtak gabonapehely készítményekben – írja a Reuters alapján a Portfolio.hu.

A Kellog bejelentette, hogy 36 ezer csomag gabonapelyhet hív vissza, azt követően, hogy tudomására jutott, abba üvegszilánkok kerültek a gyártásnál. Az érintett dobozok már kikerültek az amerikai boltokba, de a jelentések szerint nem okoztak sérülést.

A cég életében gyakoriak a visszahívások, 2012 októberében 2,8 millió doboz gabonapelyhet hívtak vissza, miután fémforgácsot találtak a készítményekben. Egy másik alkalommal szintén több millió csomag gabonapehely került vissza a boltokból a kellemetlen szag és íz miatt. A Kellog papírjai a hírt követően nem váltottak esésbe, a tegnapi napot szerény csökkenéssel fejezték be, ez elsősorban a visszahívás kis méretének volt köszönhető.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmak nagy nyertesei az élelmiszerek bevizsgálásával foglalkozó vállalatok, amelyek részvényei szárnyalnak az elmúlt hónapokban. A vállalatok eredményes működését támogathatja az ellenőrzési szabályozás szigorodása, valamint gyakoriságuk növelése is, ami szintén jótékonyan hathat az árfolyamok alakulására. A bevizsgálással foglalkozó európai cégek közül az Eurofins, az Intertek és az SGS részvényei is jelentős emelkedésen vannak túl az utóbbi hónapokban.

Menő lett a lóhús a franciáknál

Meglepő hatás váltott ki a lóhúsbotrány Franciaországban: az elmúlt hetekben 10-15 százalékkal nőtt a fogyasztás a terméket forgalmazó hentesek adatai szerint. Egy hónappal az után, hogy Nagy-Britanniában botrányt okozott, hogy lóhúst találtak az elvileg marhahúst tartalmazó mélyhűtött ételkészítményekben, a franciaországi hentesek azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbb a lóhús.

A forgalom átlagosan 15 százalékkal növekedett – mondta szerdán Eric Vigoureux, a lóhúst forgalmazó hentesek szövetségének elnöke a France Info hírrádióban. Szerinte ennek az az oka, hogy most mindenki a botrányról beszél, és azok, akik általában lóhúst fogyasztanak, nem éreznek lelkiismeret-furdalást.

A hivatalos adatok szerint a franciaországi húsfogyasztásnak alig 0,3 százaléka lóhús, melynek 60 százaléka importból származik. A lóhúsfogyasztás egyébként hasonló emelkedést ért el 1996-ban és 2000-ben a kergemarhakór idején. Szakértők szerint a mostani emelkedés nem fog sokáig tartani. Az ilyen botrányok után az adott hústípus fogyasztása általában egy év alatt visszatér a válság előtti szintre.

Az európai kormányzatok eddig rendre arra hívták fel a figyelmet, hogy a lóhússal kevert marhahúskészítmények nem jelentenek egészségügyi veszélyt, jóllehet néhány esetben találtak olyan levágott lovat, amelyben emberi használatra alkalmatlan fájdalomcsillapító nyomaira bukkantak.

Az európai fogyasztók ennek ellenére óvakodnak a marhahúst tartalmazó késztermékektől. Eddig több országban, így az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és Svédországban is vontak ki termékeket a forgalomból. A botrány már az édességgyártókat is elérte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik