Gazdaság

Így folytatódik a rezsicsökkentés

zuhany (zuhany, )
zuhany (zuhany, )

A víz-, a csatorna-, a szemétszállítási és a kéményseprési díjak, valamint a PB-gázpalackok árának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés. Kedden tartotta meg első ülését az intézkedéseket előkészítő munkacsoport. Kiderült, hogy jelentősen csökkenhet a vízszolgáltatók száma, és az is, hogy elsőként a gázpalackok ára mérséklődhet.

A cél a tízszázalékos csökkentés, de figyelni kell arra, hogy a szolgáltatókat mindez ne lehetetlenítse el – mondta az ülés után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. A vízdíjak esetében a tízszázalékos csökkentést elsősorban a szolgáltatói struktúra átalakításával érnék el, a kisebb víziközmű-szolgáltatók egységes rendszerbe kapcsolásával. Ma körülbelül 350 lakossági szolgáltató van, ami a szakma szerint túlságosan elaprózott szerkezetet eredményez, ezért a szolgáltatás is drágább.

A tavaly elfogadott víziközműtörvény szerint azonban bizonyos fogyasztószám – nagyjából 150 ezer – alatt nem lehet szolgáltatni, így a vállalatoknak szerveződniük kell. Kósa Lajos szerint a 350-ből végül körülbelül 30 vízszolgáltató lesz.

A hulladékgazdálkodásról azt mondta, az eltérő szemetelési szokások miatt indokolt lehet, hogy például a falvakban, kertvárosokban a ténylegesen elvitt hulladékmennyiség után számlázzanak a szolgáltatók.

Egyszerűbbek és átláthatóbbak lesznek a számlák is. Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek egyértelműen lássák, mennyit fogyasztottak, és hogy mennyivel csökkentek a terheik. A villany- és gázszámlák átláthatóságáról már megszületett a rendelet, és ez várhatóan így lesz a többi közüzemi számla esetében is.

Az újabb tízszázalékos rezsicsökkentésről szóló javaslat április-májusban kerülhet a kormánypárti frakciószövetség és a kabinet elé. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt monda, júliustól kell megvalósulnia a rezsiköltségek újabb mérséklésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik