Gazdaság

Bevásárlókosár: drágább a kenyér és a krumpli

Kenyér (kenyér)
Kenyér (kenyér)

A kenyér ára 12 százalékkal ment fel a hipermarketekben, a burgonya pedig 20-50 forinttal drágább a fővárosban, mint a múlt héten. Lassan jönnek a primőrök, igaz, még nem túl olcsók.

Budapesten szinte mindenhol drágult a krumpli, több helyen súrolja a kétszáz forintot. A sárgarépa is hasonló árban van, és néhol többe kerül, mint egy hete. Viszont megjelent a primőr sárgarépa is a pesti piacokon, igaz, elég drága, 250 és 450 forint között lehet kapni. A vöröshagyma elég szórt, kilónként száz forintos különbség is lehet, attól függően, hol vesszük.

Mostani bevásárlókosarunkba tettünk zöldhagymát és a hónapos retket is, mivel lassan jön majd a szezonjuk. A fővárosban a zöldhagyma csomóját 120 és 150 forint között mérik. Vidéken van ennél olcsóbban és drágábban is. Hónapos retket viszont már 80 forintért is lehet kapni, a Fővám téri csarnokban.

A paprika most Debrecenben a legdrágább (1200 forint kilója), a paradicsom pedig van ahol a kilónkénti 800 forintot kóstolgatja.

A hipermarketekben számos termék ára lement, így például a banán, a narancs, a citrom, és a sertéscomb is átlagban itt a legolcsóbb. Viszont a kenyeret átlag majdnem 40 forinttal drágábban adják. Győrben és Székesfehérváron ismét befagytak az árak, és Nyíregyházán is csak a hagyma lett drágább, igaz, az rögtön 25 százalékkal.


A teljes méretért kattintson a táblázatra!

Tavaszra vár a székesfehérvári piac

Ezen a héten arra voltunk kíváncsiak, mitől van, hogy időnként hetekig nem változnak egy-egy vidéki piacon az árak. Talán nem fogynak el a készletek? A Székesfehérvári Városgondnokságtól azt a választ kaptuk, hogy minden héten jön áru, de szinte ugyanolyan árakon. Napi akciók vannak ugyan, de hetes szinten nem mozognak az árak.

Abban bíznak, hogy jövő hét végére már lesz rendesen zöldhagyma, saláta , piros retek (az őstermelőknél is), és így valószínűleg az árakban is lesz változás. S lassan kezdenek majd bejönni a “primőrök” az üvegházakból, főleg ha enyhülni kezd az idő Legalábbis az elmúlt években ezt tapasztalták.

Az őstermelőknél most alig-alig van már valami. Csak a szokásos kis motyójukat hozzák, nem tudnak szembeszállni a nagybaniról vásároló boltok árukínálatával és áraival – tudtuk meg.

Aztán a jó idővel jönnek a tavaszi virágok (vágott és cserepes) és a palánták (zöldség- és virágpalánták) is. A fehérvári piacon már nagyon várják ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik