Gazdaság

Itt az adóbevallási szezon

adó (adózás, )
adó (adózás, )

Kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszak. Több mint 4 millió magánszemélynek kell valamilyen módon számot adnia 2012-ben szerzett jövedelméről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg a személyijövedelemadó-bevallási csomagot postai úton a NAV-tól. Az, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információk alapján dől el.

Az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével, nem kap csomagot. Az a 710 ezer magánszemély pedig, aki az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.

Az adózók idén is választhatják a munkáltatói adómegállapítást. Aki élni kíván a lehetőséggel, annak ezt január 31-ig írásban kell kérnie munkáltatójától (12NY29 jelű nyilatkozat).

Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell. Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Továbbra is választani lehet az egyszerűsített bevallást. Ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Az adózónak ehhez csak annyit kell tennie, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot (1253NY) kitölti, aláírja és 2013. február 15-ig postára adja vagy Ügyfélkapun keresztül elküldi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik