Gazdaság

Van, amin nem érdemes spórolni

síelés (síelés)
síelés (síelés)

A magyarok kétharmada biztosítás nélkül vág bele a síelésbe. Sőt, még az ingyenes EU-s egészségkártyát sem váltják ki. Pedig egy-egy félresiklás több millió forintba is kerülhet.

Az egoMedia felmérése szerint spórolnak a biztosításon a síelő magyarok, akik magára a síelésre is 10-50 ezer forinttal kevesebbet költenek most, mint az előző években.

A 2094 fős mintából 47 megkérdezett szenvedett már balesetet síelés közben az elmúlt években. De közülük akkor csupán 19 fő rendelkezett síbiztosítással. Közel kétharmaduk tehát saját zsebből fizette ki a mentős szállítás, orvosi vizsgálat és gyógyszeres ellátás jellemzően több tízezer forintos költségét.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Pedig sok esetben a buszjegy árának megfelelő napidíj ellenében elérhető a síbiztosítás. És sokakkal megtörténik a baj: csak a tavalyi szezonban több mint 10 ezer magyart ért síbaleset, a kárösszegek pedig a 10-20 ezer forinttól a több millió forintig terjedtek – hívja fel a figyelmet a kutatást végző egoMedia-t üzemeltető AEGONdirekt.hu vezérigazgatója, Marosvölgyi Péter.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar síelők fele még a legalapvetőbb előkészületeket sem teszi meg arra az esetre, ha balesetet szenvedne. Ők ugyanis a hazánkban is mindenki számára ingyenesen elérhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát sem váltják ki, pedig ez biztosítaná, hogy baleset esetén Európa 31 országában az itthoni kötelező egészségbiztosításuk terhére vehessék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat – ugyanolyan módon, mint az adott ország állampolgárai.

De azért azt sem árt tudni, hogy aki csak a kártyát váltja ki, annak meg kell térítenie minden olyan szolgáltatás árát, ami az adott országban élők számára is díjköteles. Ilyen lehet például az orvosi ellátások után fizetendő önrész, az esetleges hegyi mentés és a helikopteres szállítás díja. Ráadásul akinek nincs biztosítása, még az előre kifizetett síbérlet árát is bukja a belesettel. És ha a ruha, a síeszköz megrongálódik, az is az ő költsége, akkor is, ha bérelte (a magyarok negyed része bérel).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik