Gazdaság

Bukhatja a családi kedvezményt, ha nem intézkedik

A családi kedvezménynél két kisebb változtatás történt az idei évtől. Egyértelműbb lett, kik és mikor érvényesíthetik közösen, és hogyan működhet a megosztás.

Év közben akkor érvényesíthetjük a családi adókedvezményt, ha előzetesen nyilatkozatot teszünk. Ennek első határideje január 20. volt – aki ekkor beadta a papírt a munkáltatójának, az már a következő hónaptól megkaphatja. Aki elmulasztotta a nyilatkozatot, az év közben is pótolhatja, és a rákövetkező hónaptól jogosult lehet a kedvezményre.

Aki pedig azt hiszi, elég, ha tavaly nyilatkozott, az téved. Ha nincs változás, akkor is újra be kell adnia a munkáltatónak a papírt.

Ki jogosult családi adókedvezményre?
Ebben nincs változás. Alapvetően az, aki jogosult családi pótlékra, illetve a várandós nő és házastársa, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

 

Közös érvényesítés akkor jöhet szóba, ha többen is jogosultak (például házastársak) a családi kedvezményre. Megosztásról viszont akkor beszélhetünk, ha a kedvezményre jogosult olyan személlyel osztozik, aki egyébként nem lenne jogosult családi adókedvezményre.

 

Kik után járhat családi kedvezmény?
Nem változott: a kedvezményezett eltartottak után. Vagyis azok után a gyerekek után, akikre családi pótlékot kapunk, a (legalább 91 napos) magzatra, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemélyre. Viszont a létszámnál figyelembe veszik az eltartottakat is, akárcsak a családi pótléknál. Eltartott a gyerekünk például akkor, ha felsőoktatásban tanul, de már betöltötte a 20. életévét a tanév végén.

 

Közös érvényesítés

Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy év elején közös nyilatkozatot tegyenek a jogosultak, és már év közben is érvényesítsék a kedvezményt a fizetendő adóelőlegükből. A nyilatkozatban összeg szerint vagy a gyerekek száma szerint mondhatják meg, kire mennyit érvényesítenek a kedvezményből. Ami azért lehet jó, mert ezáltal kevesebb szja-t vonnak tőlük év közben, így magasabb lehet a havi nettó fizetésük.

A közös érvényesítéshez nem feltétel, hogy a kedvezményre jogosultak egy háztartásban éljenek. És nem kizáró ok, ha valamelyik jogosult igénybe veszi az egyedülálló szülők emelt összegű családi pótlékát.

 

Mennyi lehet a családi kedvezmény?
Ebben sincs változás. Egy és két eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 62 500 forinttal csökkenthető az szja-alap (ez nettóban gyermekenként havi 10 ezer forintot jelenthet). Míg három vagy annál több eltartottnál havonta és gyermekenként 206 250 forinttal csökkenthető az szja-alap (ez nettóban havi 33 ezer forint pluszt jelenthet gyerekenként). A teljes kedvezményt csak az tudja érvényesíteni, akinek elég hozzá az adóalapja.

 

Megosztás

A kedvezményre nem jogosult házastárssal (köztük a nevelőszülő házastársával) vagy élettárssal meg is oszthatja a családi kedvezményt az, aki önmaga jogosult rá. Áll ez akkor is, ha önmaga egyáltalán nem tudja igénybe venni az adókedvezményt (mert például nincs szja-köteles jövedelme).

Akik csak megosztásra jogosultak, azoknak viszont nincs lehetőségük arra, hogy már év közben érvényesítsék a családi kedvezményt. Csak év végén, az adóbevallásnál, illetve a munkáltatói adómegállapításnál juthatnak hozzá.

Akik megosztják a kedvezményt, az a feltétel, hogy közös háztartásban éljenek. S az idei évtől azokra a hónapokra nem vehetik igénybe a kedvezményt, amikor egyikük vagy másikuk egyedülálló családi pótlékot vett igénybe.

Külföldiek is érvényesíthetik

Feltéve, hogy a jövedelmük legalább 75 százaléka Magyarországon keletkezik. S ha az anyaállamban az adott idóőszakban nem kapnak a családi kedvezményhez hasonló más kedvezményt.

2013-tól nincs pozitív diszkrimináció. Vagyis a külföldi magánszemély is csak és kizárólag akkor veheti igénybe a családi kedvezményt, ha a magyar jogszabályok alapján is jogosult rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik